Olaszországot egyre több román és ukrán vendégmunkás hagyja el. Romániában elvileg 2 hétre karanténba kellene vonulnia mindenkinek, aki Olaszországból érkezik haza. Ez ellen sokan tiltakoznak, legutóbb már a rendőrséget is bevetették a román-magyar határon.

A koronavírus a hazafelé utazó kelet-európai vendégmunkásokkal könnyen megérkezhet Magyarországra, hiszen a román és ukrán dolgozók a magyar autópályákat használva mennek haza – erről a BudaPestkörnyéke.hu hírportál számolt be elsőként még február 24-én, hogy

Friss hír, hogy a karantén ellen tiltakozó Olaszországból hazatérő román állampolgárok miatt mozgósítani kellett a román rendőrséget és csendőrséget a magyar-román határ több átkelőjén – írja román hírforrásokra hivatkozva a 24.hu.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Kiszombor-Nagycsanád határátkelőhelyen 12 román állampolgár próbált három olasz rendszámú gépkocsival belépni kedd délután Romániába. A mindegyikükkel kitöltetett nyilatkozatba azt írták, hogy az olaszországi Torinóból jönnek, de amikor megtudták, hogy 14 napra karanténba kell vonulniuk, megváltoztatták a nyilatkozatukat, és azt közölték, hogy Németországból érkeztek.

A határnál félreállított román állampolgárok ellenszegültek a román határrendészeknek, és követelték, hogy engedjék őket folytatni az útjukat. A határrendészeknek a rendőrség és csendőrség segítségét kellett kérniük a helyzet lecsillapítására.

A hétfőn este hozott intézkedéseknek megfelelően minden Olaszországból hazatérő román karanténba kerül Romániában. A hatóságok napok óta arra kérik az Olaszországban élő románokat, hogy ne induljanak haza, hiszen fennáll a veszélye, hogy épp az itthoni szeretteiket fertőzik meg koronavírussal.

Románia számára az jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot, hogy mintegy 1,2 millió román állampolgár él és dolgozik a koronavírus által legjobban sújtott Olaszországban, több százezer éppen azokban a tartományokban, amelyek a fertőzés gócpontjainak számítanak.

A magyar operatív törzs döntése értelmében hétfő óta takarítják, fertőtlenítik a magyar autópályák pihenőhelyeit és nyilvános mosdóit.

Kiemelt kép: Autósor az M0-ás autóúton