Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 58-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma – közölték szerdán a koronavirus.gov.hu honlapon.

A közlemény szerint a járvány a második szakaszához érkezett, amikor az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése, amely azt jelenti, hogy már nem lehet minden betegről pontosan megmondani, kitől kapta a fertőzést.

A Magyarországon diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek közül 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 47 magyar állampolgár van. Hétfőn a második iráni gyógyult is távozott a kórházból – áll a közleményben. Karanténban 122 ember van, míg a mintavétel száma 1803.

Közben kiderült Magyarország különgépet küld azért a 146 magyarért, aki Marokkóban rekedt, amiért az észak-afrikai ország az új koronavírus-járvány miatt leállította a menetrend szerinti repülőjáratokat – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel.

Szijjártó Péter azt mondta: „Néhány órával ezelőtt telefonon egyeztettem marokkói külügyminiszter kollégámmal, akivel sikerült megállapodnunk abban, hogy a repülőgép csütörtök reggelre leszállási engedélyt kap Marrákesben, így még a marokkói légtér teljes lezárása előtt haza tudja hozni az ott rekedt magyarokat” – tudatta a miniszter.

A külügyminiszter szerint ez az eset is világosan bizonyítja, hogy egyre szűkülnek a menetrend szerinti légi közlekedés lehetőségei, ezért a tárcavezető arra kért minden külföldön tartózkodó és onnan hazatérni szándékozó magyart, hogy haladéktalanul intézkedjen a hazautazásáról, mert a nemzetközi légi forgalom egyre szigorúbb korlátozásai rövid időn belül teljesen ellehetetleníthetik azt.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt