Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 037 023 fő, közülük 1 290 709 fő már a második oltását is megkapta. Itt vannak a legfrissebb járványügyi adatok.

3597 új fertőzött, elhunyt 285 beteg 

3597 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 731 675 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 285 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 265 főre emelkedett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

1204 ember van lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 435 344 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 272 066 fő. 10 364 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 204-en vannak lélegeztetőgépen. 

Folytatódik az oltás

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán.  A magyar lakosság 30,7%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15,8%-os átlaggal.   A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása.

Megvan a 3 millió beoltott

Hárommillió beoltott, újabb mérföldkő – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán kedden. A bejegyzéshez csatolt rövid videó azzal a felirattal zárul, hogy „megyünk tovább!”.

Ezt írták a brit mutánsról

Nem halálosabb, de fertőzőbb a koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett variánsa két egymástól független tanulmány szerint, melyek kedden a The Lancet Infectious Diseases és a The Lancet Public Health című tudományos lapokban jelentek meg.

Korábban ezt gondolták

Korábban azt feltételezték, hogy a B.1.1.7 nevet kapott variáns nemcsak könnyebben átadható, mint a Vuhanban felfedezett vírus, hanem nagyobb arányban vezet a megbetegedett páciensek halálához.

Kutatások

A két kutatás a 2020 szeptembere és decembere közötti periódust vizsgálta, amikor a B.1.1.7. felbukkant és terjedni kezdett Angliában. KAPCSOLÓDÓ! Koronavírus: fontos dolog derült ki a brit mutánsról

Az első kutatás

Az első kutatásban brit páciensek részvételével végeztek teljes genomelemzést tavaly november 9. és december 20. között. Akkor a vuhani mellett már a brit variáns is terjedt Londonban. EZ IS ÉRDEKELHET: Szlávik János elmondta, mikorra alakulhat ki a nyájimmunitás

Összehasonlítás

A kutatók összehasonlították a két variánssal fertőzöttek betegségének súlyosságát. A 341, igazoltan Covid-19-ben szenvedő ember 58 százaléka hordozta a brit, 42 valamely más variánst.

Nincs összefüggés

Nem találtak összefüggést a súlyos lefolyás és a vírus variánsa között, a B.1.1.7.-tel fertőzöttek 36, a nem B.1.1.7.-tel fertőzöttek 38 százaléka lett súlyosan beteg, vagy hunyt el. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila