Egy májtranszplantációra váró édesapát fertőztek meg a saját családtagjai Pestszentlőrincen, a férfi tegnap meghalt a kórházban. A polgármester szerint nagy a baj, ezért 50 ezer forint egyszeri segélyt adnak a 18. kerületben azoknak, akiknek április 15. és 30. között szűnt meg a kórházi ellátásuk. Szerda este a Demokratikus Koalíció bejelentette, hogy minden DK-s kerületben 50 ezer forintot adnak a kórházakból kirakott betegeknek.

Pestszentlőrinc polgármestere, Szaniszló Sándor szerdán jelentette be, hogy alanyi jogon mindenkinek 50 ezer forintos támogatást ad az önkormányzat. A pénz azoknak jár, akiket – ahogy a polgármester fogalmazott – kitettek a kórházból.

A DK-s polgármester az ATV-ben szerda este elmondta, hogy nagyon nagy bajok vannak, folyamatosan cseng a telefon a hivatalban, hogy kinek lenne szüksége ellátásra, mert a család nem tudja megoldani a kórházból hazaküldött családtag ellátását.

Szaniszló Sándor elmondta, hogy a kerületben éppen tegnap történt egy szomorú eset. Az egyik családban valószínűleg az idősebb hölgy betegedett meg és otthon elkapta tőle a vírust a májtranszplantációra váró férje. Az úr bekerült a kórházba, de sajnos tegnap meghalt.

A kerületi vezetőket egyáltalán nem tájékoztatják a kórházak. Nem mondják meg, hány embert küldenek haza egy adott kerületben, nekik milyen problémájuk volt. Amikor a kórházban valakit kitesznek, akkor felhívják a családsegítő központot és megkérdezik, hogy eltudják-e helyezni a beteget valamelyik önkormányzati szociális otthonban – mondta a polgármester.

Szaniszló Sándor elmondta, hogy a 18. kerületben nagyon szűkösek a helyek, maximum négy kórházból kitett embert tudnának elhelyezni. Az a probléma, hogy nem csinálnak a kiengedettekkel két negatív tesztet és 14 napos karantént, így előfordulhat, hogy koronavírus-fertőzöttet engednénk be egy otthonba, aki könnyen megfertőzhetné az ottlakókat. Ebben az esetben velünk vitetnék el a balhét – fogalmazott a polgármester.

A polgármester azt is elmondta, hogy tud olyan kórházból kitettről, akit combnyaktöréssel került be, most gyógyulatlan combnyaktöréssel került ki. Nem írtak fel neki járókeretet, botot. Közben kiderült, hogy rákbeteg és az elmúlt három hét során kétszer élesztettéj újra.

Az önkormányzat által biztosított 50 ezer forint ilyen esetben szimbolikus. Talán a beteg szobáját komfortosabbá tudják belőle tenni, de az önkormányzat kórházi feladatokat nem tud átvenni, arra pedig nincs forrásunk, hogy egy betegápolót felvegyünk, aki folyamatosan ott lenne a beteggel.

50 ezer forintos támogatás minden DK-s kerületben

Rendkívüli otthonápolási támogatást vezetnek be a fővárosi DK-s polgármesterek  – írja a Demokratikus Koalíció a szerda esti közleményében. A jövőben minden DK-s önkormányzatban egyszeri 50 ezer forintos támogatást kapnak azok a családok, akik a kórházból hazaküldött családtagjukat ápolják.

A döntés Erzsébetvárost, a 15. kerületet, Óbudát és Újbudát, és a 18. kerületet érinti. Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes és a DK-s polgármesterek a mai sajtótájékoztatón arra kérték Budapest vezetőit, hogy ők is vezessék be a rendkívüli otthonápolási támogatást saját kerületeikben.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI