A Walesben élő magyar orvosprofesszor, dr. Szakmány Tamás a súlyos koronavírusos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett, ezt a munkáját ismerte el a napokban II. Erzsébet királynő. A professzor Százhalombattán született, szülei ma is ott élnek, Érden járt gimnáziumba.

A királynő kitüntetése

A LikeNews hírportál is beszámolt róla, hogy Erzsébet királynő a Brit Birodalmi Lovagrend kitüntetést adományozta egy magyar aneszteziológusnak, Szakmány Tamás professzor úrnak.

Százhalombattán született

A jelenleg Walesben dolgozó orvos Százhalombattán született, szülei mai napig ott élnek. 15 évig a helyi Forrás Néptáncegyüttesben táncolt. Szakmány Tamás az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett, onnan a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karára ment, írja a BudapestKörnyéke.hu.

Pécsen dolgozott

Miután lediplomázott, Pécsen dolgozott aneszteziológusként. Az orvos 2004-ben költözött ki Nagy-Britanniába, hogy tapasztalatot szerezhessen, így Liverpoolba ment dolgozni.

Nem jött vissza

Szakmány Tamás Angliában értesült arról, hogy Pécsen leépítéseket terveznek az egyetemi klinikán, ezért inkább a kintmaradást választotta. Az orvosprofesszor Walesben találta meg a szerencséjét: öt éve lett a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, később pedig a vezetője. Nem sokkal később a Cardiffi Egyetem meghívta professzorának.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Nagy szerepe van a járvány koordinálásban

Nagy szükség volt az aneszteziológus szakorvosok szaktudására a koronavírus-járvány berobbanásakor. A Walesben élő magyar orvosprofesszor, dr. Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett, s ezen munkáját ismerte el II. Erzsébet királynő.

Pozitívumot is hozott a járvány

Az aneszteziológus most az Érdi híreknek adott interjút, amelyben elmondta, a sok negatív dolog mellett pozitívumot is hozott a koronavírus-járvány, legalábbis a szűkebb szakmában és az intenzív terápiás ellátásban.

Rutinná vált a gépi lélegeztetés

„Az elmúlt tíz hónap alatt többet értünk el a mesterséges lélegeztetés biztonságosabbá tétele irányában, mint előtte tíz év alatt. Ezt biztosan át tudjuk majd menteni, hiszen rutinná vált” – mondta az orvosprofesszor.

További világjárványok várhatóak

Dr. Szakmány azt is elmondta, hogy a világnak be kell kalkulálni, hogy további világjárványok alakulhatnak ki a jövőben, hasonlóan a mostanihoz. Elmondta, inkább az a meglepő, hogy a spanyol nátha és a koronavírus között több mint 100 év telt el.

Így tudta meg, hogy kitüntetik

 „December közepén érkezett egy gyanús e-mail a következő tárggyal: Szigorúan bizalmas! Mivel a munkahelyi címemre érkezett, és tudom, hogy az ottani spamfilter igen erős, megnyitottam. Kétszer kellett elolvasnom, hogy elhiggyem, tényleg arról van szó, hogy a Kitüntetési Bizottság a Member of the Order of the British Empire – A Brit Birodalmi Lovagrend Tagja (MBE) kitüntetésre javasolt. Tulajdonképpen még most is nehezem hiszen el, hogy ilyen megtiszteltetésben részesültem” – mondta a magyar aneszteziológus.

Világelső a tüdőtranszplantációban

Tavaly júniusban írtunk arról, hogy egy budakalászi magyar orvos végzett a világon először transzplantációt aktív koronavírusos betegen. Lang György jelenleg Bécsben gyógyít, Magyarországon egészen egyszerűen nem hagyták érvényesülni. 

Bécsben dolgozik

Egy 45 éves kétgyerekes családanya volt az első olyan koronavírus-pozitív beteg, akin tüdőátültetést végeztek el. A pácienst Lang György operálta a Bécsi Orvostudományi Egyetemen, ahová Klagenfurtból érkezett a kérés az átvételére. A nőt hat hete tartották műtüdőn, és a helyzetét súlyosbította, hogy a koronavírus ennyi idő után sem tűnt el a szervezetéből.

Nem volt tüdeje

Lang György azt mondta, hogy a nő tüdejébe lélegeztetőgéppel is mindössze 20 milliliter levegőt lehetett belepréselni, miközben a normális térfogat 400 milliliter körül lenne. „Neki tehát gyakorlatilag már nem volt tüdeje”.

Megmentette az anyuka életét

A magyar orvos a világon először, tüdőtranszplantációval mentette meg a koronavírussal fertőzött kétgyermekes anyuka életét.

Magyarországon ellehetetlenítették

Lang György a valaszonline-nak adott interjújában a Budapestről való távozásának a körülményeiről is beszélt.  Azt mondta, hogy annak idején a Semmelweis Egyetem rektora kérte fel a tüdőtranszplantációs program elindítására Magyarországon, de az végül az akkor Kásler Miklós vezette onkológiai intézet területén felépült klinikán valósult meg.

Úgy érezte, veszélyben a betegek

„Három évig vitorláztam ellenszélben, a mindennapokban ez működött, határhelyzetekben azonban már nem. Amíg csak kutatási projektek blokkolásáról volt szó, elviseltem, de amikor először úgy éreztem, hogy betegeket veszélyeztet az, hogy nem tudom érvényesíteni vezetői elképzeléseimet, nem tudok a szaktudásom alapján gyógyítani, azonnal döntöttem: én ehhez nem adom a nevem tovább” – mondta Lang György.

Budakalászról ment Bécsbe

Lang György budakalászi származású, tavaly ezt mondta a településről az egyik helyi kiadványban. „Életem úgy alakult, hogy kevesebbet vagyok Budakalászon, de ide most is mindig hazajövök. Számomra Budakalász ma is egyedülálló hely a világban. Három meghatározó tényezőt szeretnék kiemelni: a páratlan szépségű természeti környezetet, amit a jövő nemzedékeknek meg kell őriznünk. A virágzó közösségi életet, ami értékeinket és identitásunkat hordozza, ezért kiemelt támogatást és védelmet érdemelnek. És nem utolsó sorban az itt lakók szellemi-intellektuális gazdagságát, akiknek minden lehetőséget meg kell adni ahhoz, hogy a város jövőjéért érdemben tevékenykedhessenek.”

Kiemelt kép: Professzor Szakmány Tamás – Forrás: Érdi hírek.  Belső kép: Lang György – Forrás: veszpremkukac.hu