1004 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 361 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 85 beteg

Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 198 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 246 596 fő, az aktív fertőzöttek száma 103 087 főre csökkent. 3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyien kaptak eddig oltást

Eddig 152 704 fő kapott oltást, közülük 17 772 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lassan lezárul, és az idősotthonokra összpontosulnak majd az oltások, amennyire azt a rendelkezésre álló vakcina lehetővé teszi.

Ma tárgyalják az intézkedések fenntartásának szükségességét

A kormány mai ülésén tárgyalja a védelmi intézkedések fenntartását. A kormány szeretne mielőbb nyitni, de ahhoz a tömeges oltásra, ahhoz pedig elég vakcinára van szükség. Az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina jön, ezért is keresünk más vakcinabeszerzési lehetőségeket.

A járványügyi adatok kedvezőek

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma. Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos. A kormány szerdai ülésén a vizsgálja a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat.

A brüsszeli vakcina beszerzés még mindig lassú

A Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés lassú és kevés oltóanyag is érkezik. A kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehetne feloldani a korlátozásokat. 

Ennyi nyugati vakcinát kötöttünk le

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (7 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány). A hétfőn és kedden érkezett vakcinákkal az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok oltása folytatódik.

A Szputnyik V

Mivel Európában nincs elég oltóanyag, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához.  Magyarország egymillió ember oltására elég Szputnyik V. vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal, amely három ütemben fognak megérkezni. Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm vakcináról is zajlik a tárgyalás és a hatósági vizsgálat. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

Díszdoktori címet adományoz Karikó Katalinnak az SZTE

Doctor honoris causa kitüntető címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Karikó Katalinnak, a Covid-19 pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina egyik kifejlesztőjének – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

A szegedi egyetemhez kötődik

A közlemény szerint Karikó Katalin fél évszázada kötődik a szegedi egyetemhez. Kisújszállási diákként részt vett a szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) tehetséggondozó programjában, majd 1973-ban kezdhette meg egyetemi tanulmányait. A JATE Természettudományi Karának biológus szakos hallgatóját az akkori legrangosabb támogatás, a Népköztársasági Ösztöndíj három tanévben is segítette. Karikó Katalin kiváló eredménnyel végezte egyetemi tanulmányait 1973 és 1978 között. A kutató korábban úgy fogalmazott, a szegedi egyetemen töltött öt év élete legboldogabb időszaka volt.

Kutatásainak fő tárgya

Kutatásainak fő tárgya a biológiai információ üzenethordozójának, a hírvivő – angolul messenger – RNS-nek vagy mRNS-nek a vizsgálata. Eredményeivel meghatározó mértékben járult hozzá, hogy megfelelő módosítással és tisztítással az mRNS hatékonyan használható irányított fehérjetermeltetésre az élő rendszerekben, amivel sokoldalú terápiás fejlesztések alapjait teremtette meg.

Több évtizedes áldozatos munka

„Több évtizedes áldozatos munkájának eredménye 2020-ban a Covid-19 világjárvány idején csúcsosodott ki” – írta a kutató munkáját méltatva az egyetem.

Forradalmian új megközelítés

Kiemelték: a kutatásainak és fejlesztéseinek eredményeire támaszkodó mRNS alapú vakcina a védőoltások előállításának forradalmian új megközelítését jelenti. Ahhoz, hogy a technológiai áttörést jelentő vakcina előállítását is segítse, Karikó Katalin az alapkutatási eredményeit továbbfejlesztő biotechnológiai céghez csatlakozott még 2013-ban, amely 2020-ban egy multinacionális gyógyszergyártó céggel együttműködve előállította a napjainkban már világszerte alkalmazott Covid-19 vakcinát. Úgy fogalmaztak: kitartó, fókuszált kutatómunkája, az arra épülő, az egész társadalom számára kiemelkedő jelentőségű fejlesztő tevékenysége, innovatív attitűdje példaértékű bármely tudományterületen tevékenykedő kutatónak. Az Egyesült Államokban élő kutató kitüntetését az SZTE szenátusa egyhangúlag támogatta. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció