Elhagyhatta a lakott területeket az a medve, aki az elmúlt néhány napban Miskolc utcáit rótta.

Elhagyta a lakott területet

Mint ahogyan arról a LikeNews is írt egy termetes barnamedve tartotta frászban Miskolc lakóit. Lapunk beszámolt róla, hogy az állat össze vissza szaladgált az utcákban, ám nemmrég az az információ érkezett szerkesztőségünkbe, hogy a medve elhagyta a lakott területet.

A Polgármesteri Hivatal közlése

„Az elmúlt napokban Miskolc környékén észlelt fokozottan védett barnamedve előfordulásával kapcsolatosan tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a medve 2020.10.19-én este a Miskolc Őz utca feletti területen zárt erdőben tartózkodott, majd a Csanyik-völgy irányába elhagyta a lakott területet.” – írta közleményében a Miskolci Polgármesteri Hivatal.

Felvétel is készült róla

A medvéről videófelvételt készített a Kékvillogó.hu egyik olvasója. A videón jól látszik, hogy a jókora barnamedve hosszan szalad Miskolc utcáin. Az önkormányzat figyelmeztetést adott ki, a helyi nemzeti park pedig tanácsokat ad, mit tegyünk ha medvével találkozunk.

Hosszan futott az utcán

A felvételt küldő hölgy azt írta nekünk, hogy a videó hajnal fél 2 körül készült Miskolcon a Testvériség utcában. A mackó jó hosszan futott az autó mellett, a készítők szerint az Újgyőri piac felé szaladt, miután elérte a forgalmas kereszteződést.

Nagyon megrémültek

A hölgy azt írta, a testvérei nagyon megrémültek, amikor meglátták az éjszakai utcán ólálkodó medvét, amely az autótól megrémült és futásnak eredt.

Erre kéri most a hivatal a lakókat

Egyúttal felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a környéken, az erdőterületen történő tartózkodás szabályait betartva közlekedjenek! Az esetleges konfliktusok elkerülése érdekében a környéken a kutyákat kizárólag pórázon sétáltassák! A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei azt kérik, hogy mennyiben barnamedve nyomaira akadnak, tegyenek bejelentést a következő ügyeleti telefonszámon: +36 30 861-3808.

A BNPI munkatársai köszönik a munkájukat segítő Miskolci Önkormányzati Rendészet együttműködését, és a barnamedve valós előfordulásával kapcsolatosan érkezett lakossági bejelentéseket!

EZEK PÖRÖGNEK MOST LIKENEWS-ON:

Mit tegyünk ha medvével találkozunk?

A medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen – írják a Bükki Nemzeti Park oldalán. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik. A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés).<

Ne szálljunk ki az autóból

Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Ha szeretnél még ilyen videókat az elsők között megkapni, iratkozz fel a KékVillogó Youtube csatornájára!

Kiemelt kép: Illusztráció