Egy termetes barnamedve szaladt október 18-ra, vasárnapra virradó éjszaka hajnali kettő körül Miskolcon. A medvéről videófelvételt készített a Kékvillogó.hu egyik olvasója. A videón jól látszik, hogy a jókora barnamedve hosszan szalad Miskolc utcáin. Az önkormányzat figyelmeztetést adott ki, a helyi nemzeti park pedig tanácsokat ad, mit tegyünk ha medvével találkozunk.

Hosszan futott az utcán

A felvételt küldő hölgy azt írta nekünk, hogy a videó hajnal fél 2 körül készült Miskolcon a Testvériség utcában. A mackó jó hosszan futott az autó mellett, a készítők szerint az Újgyőri piac felé szaladt, miután elérte a forgalmas kereszteződést.

Nagyon megrémültek

A hölgy azt írta, a testvérei nagyon megrémültek, amikor meglátták az éjszakai utcán ólálkodó medvét, amely az autótól megrémült és futásnak eredt.

Most jött: Medvét láttak Miskolcon | LikeNews

Medvenyomokra figyeltek fel az esőtől felázott, sáros talajon Miskolc-Lyukóvölgyben, a Magyar tanyán, írta a Boon. A Miskolchoz tartozó Lyukóvölgyben – egy hat kilométer hosszan elterülő hegygerinc tetején és alján – közel négyezer, jórészt halmozottan hátrányos helyzetű ember él. A településrész valamikor hétvégi házas övezet volt, ma a szegények városrészeként ismert.

Vastag rácsokkal védik az embereket

Nem csodáljuk, hogy a videó készítője megrémült az utcán szaladó vadállatot látva. A barnamedvéket a magyar állatkertekben vastag rácsok választják el a látogatóktól. Meglehetősen ijesztő lehet tehát egy ilyen állattal csak úgy összefutni Miskolcon.

Riasztást adtak ki

Magyarországon egyre több helyen találkoznak barnamedvékkel. Az Északi-Középhegységben több medvecsalád is kóborol, a helyi nemzeti park már riasztást is kiadott, tájékoztató anyagokkal felkészítik a kirándulókat a medvékkel való találkozásra.

Nem kell kirándulni

A videó alapján úgy látszik nem kell kirándulni, elegendő, ha Észak-Magyarország legnagyobb városának, Miskolcnak az utcáján sétál valaki.<

Veszélyek a környéken

Miskolc önkormányzata arra kérte a polgárőrséget és a Miskolci Önkormányzati a Rendészet munkatársait, hogy a területen járőrözve fokozottan hívják fel a környéken élők figyelmét az esetleges veszélyekre.<

Medvetámadás

Ha a medvék nálunk is elszaporodnak, hasonló helyzet alakulhat ki, mint Erdélyben, ahol a medvék rendszeresen fosztogatják a kukákat, bejárnak a településekre, sőt egyre több medvetámadás is történik.<

Mit tegyünk ha medvével találkozunk?

A medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen – írják a Bükki Nemzeti Park oldalán. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik. A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés).<

Ne szálljunk ki az autóból

Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Ha szeretnél még ilyen videókat az elsők között megkapni, iratkozz fel a KékVillogó Youtube csatornájára!

Kiemelt kép: részlet a videóból