A nyugdíjkompenzáció mellett több településen is kiegészítő karácsonyi juttatásban részesülnek az idősek. Van ahol ajándékcsomagot, van ahol pénzt hoz majd a postás az ünnepek előtt.

Idén is karácsonyi ajándékcsomaggal kedveskedik az önkormányzat a nyíregyházi nyugdíjasoknak. Az önkormányzat a szociális ellátásra biztosított költségvetési keretösszeg év végi maradványa terhére karácsonyi támogatásként 2.500 forint értékű ajándékcsomagot küld a nyíregyházi nyugdíjasoknak. Az ajándékcsomag tartalma: szaloncukor, kakaós ostya, szőlőcukor, mézeskalács, kapucsínó, kávé, sós és édes keksz, cukorka, csokoládé, kakaópor, filteres tea. A Magyar Posta Zrt. november 25 és december 23. között kézbesíti a csomagokat.

Ezekben a napokban kezdik meg például Makón a 70 év feletti időseknek járó karácsonyi utalvány kézbesítését az egyéni körzetekben megválasztott önkormányzati képviselők.  A borítékban polgármesteri és képviselői üdvözlet, illetve egy tájékoztató is lesz.

A makói önkormányzat először 2016-ban osztott a 70 év felettieknek, akkor 5 ezer forint értékben. A képviselő-testület egy év múlva megduplázta az összeget, sőt húsvétra is adott utalványt, az időközben megszűnt Erzsébet-utalvány helyett immár Edenredet kapnak az érintettek.

Dunaújvárosban például a karácsonyi ünnepek alkalmából 5 ezer forint támogatásban kell részesíteni a nyugdíjasokat. 

Siklóson adventi támogatás lesz. Családonként legfeljebb 20 ezer forintot kaphatnak azok, akiknek az egy főre jutó havi nettó jövedelmük nem haladja meg a 114 ezer forintot.

Budapest XV. kerületében november 30-ig kérelmezhető a Palota karácsonyi támogatás, amelyet a polgármester minden év decemberében állapít meg az öregségi nyugdíjban, rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, illetve és rokkantsági járadékban részesülő személynek, akinek a havi ellátása kevesebb mint 128 ezer forint, és nincs más jövedelmük. A támogatás maximum 10 ezer forint lehet.

Zámolyon a gyerekek után kaphat a szülő támogatást (18 év alatt, illetve 18 év felett, ha nappalin tanulnak), gyerekenként 8 ezer forintot.

A  karácsonyi támogatás nem központi, nem kötelező minden településen, az önkormányzatok saját rendeletben döntik el, hogy a költségvetésükből mennyit tudnak erre a célra fordítani és milyen feltételekkel igényelhető.

Kiemelt kép: illusztráció