A sikeres tavaszi védekezéshez hasonlóan a magyar lakosság egészségének védelme, a további súlyos tünetekkel járó, illetve halálozást okozó megbetegedések számának csökkentése és annak biztosítása érdekében, hogy a járvány ideje alatt is minden magyar állampolgár a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljön, a kormány döntése alapján a veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig.

30 napig ezek is meghosszabbodnak

A gyógyászati segédeszközök veszélyhelyzet alatt lejáró kölcsönzési ideje, valamint a vények beváltási határideje pedig továbbra is a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig  hosszabbodik meg. 

Háziorvos rögzíti

A háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, ha a veszélyhelyzetre tekintettel ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat.

Az első hullámban távkonzultációra volt lehetőség

A járvány  első hullámában az Emberi Erőforrások Minisztériuma lehetővé tette, hogy a fertőzés kockázata nélkül, távkonzultációval kaphassanak a betegek egészségügyi ellátást, felírhassák e-receptjeiket.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Segítenek a könnyített szabályok

A receptkiváltás könnyített szabályai – miszerint TAJ szóbeli megadása alapján is kiadja a gyógyszertár a gyógyszert, rögzítve az átvevő adatait –, pedig sokat segítettek abban, hogy a járvány alatt a betegek számára kényelmesen és biztonságosan történjen a gyógyszerek kiadása. 

EZ IS ÉRDEKELHET!

Müller Cecília: változik a járványgörbe, kevesebb pozitív esetet regisztráltak

Továbbra is így lesz

A veszélyhelyzet alatt mind az egészségügyi szolgáltatók, mind pedig a betegektől  érkező pozitív visszajelzések alapján született meg a döntés, hogy ez az ellátási forma továbbra is fennmaradjon.

A védelem a cél

A mostani döntéssel a jelenlegi nehéz időszakban is biztosítjuk, hogy az érintettek fennakadás nélkül és a fertőzés kockázatát elkerülve hozzájuthassanak a krónikus betegségeik egyensúlyban tartásához szükséges gyógyszereikhez – derül ki az EMMI sajtóközleményéből.

Kiemelt kép: illusztráció