Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta éjféltől bevezették a koroanvírus miatti szigorításokat, amelyekről tegnap este Orbán Viktor is beszélt az M1-en. Újdonság, hogy a különböző közterületeken is kötelező lehet a szájmaszk viselése, ám ennek kapcsán Magyarország Kormánya közzétett egy pontosítást: a rendelkezés a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterületeire vonatkozik, és a polgármesterek dönthetik el, hol alkalmazzák ezt a lehetőséget.

A kötelező maszkviselésről a Magyar Közlönyben is részletesen írnak, erről egyébként a LikeNews hírportál is beszámolt.

A maszkviselésről:

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni:

  • a tömegközlekedési eszközön,
  • a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken,
  • az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során,
  • az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével – a bevásárlóközpont területén,
  • a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló törvényben meghatározott közlevéltár külső személyek számára látogatható területén,
  • nyilvános magánlevéltár külső személyek számára látogatható területén,

Ügyfélfogadási időben maszkot kell viselni a:

  • közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén,
  • az egyetemes postai szolgáltató által vagy a postai közreműködők által üzemeltetett, az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben,
  • továbbá minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben,
  • minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak,

Kötelező továbbá:

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben történő munkavégzés során, vendégként orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Kötelező a maszkviselés még az:

Az egészségügyi intézmény területén – kivéve a kórteremben fekvő betegeket – mindenki köteles a maszkot viselni, orrot, szájat elfedő módon. (Az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni.) Szociális intézményben az ott foglalkoztatottaknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátottakkal, az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával és a közösségi terekben való tartózkodás esetén lehetőség szerint maszkot kell viselniük.

Sorra jelennek meg a kötelező maszkviselésről szóló rendelkezések, már ami a közterületeket illeti

 A II. kerületben, Csepelen, Újbudán, KispestenPestszentlőrinc-Pestszentimrén, Soroksáron és Pesterzsébeten hat éves kor felett minden közterületen kötelező lesz maszkot hordani (a kormányrendelet szerint mindenhol kivételt jelentenek ez alól a parkok és a zöldterületek, valamint ha valaki sporttevékenységet végez). Ez egyébként Szegedre és Esztergomra is igaz, ők is hasonlóképpen jártak el.

Gödöllőn a következő szabályok születtek

Gödöllőn is differenciált szabályokat hoztak, ott szintén a játszótereken és kutyafuttatókban, valamint a piacon (beleértve a szabadtéri árusítóhelyeket is), a tömegközlekedési eszközök szabadtéri várakozóhelyein, és az iskolák előtti területen a reggel 7 és 8 óra között, valamint 15 és 17 óra között kell maszkot húzni.

Dunakeszin is rendelkeztek

Dunakeszin a Casalgrande tér lépcsővel határolt részén, illetve a buszmegállókban és vasútállomásokon teszik kötelezővé a maszkviselést.

A lakosok véleménye is számít

Budapesten az újpesti önkormányzat lakossági konzultációt indított a kérdésről a Facebookon, a hegyvidéki önkormányzat pedig járványügyi szakemberekkel folytatott megbeszélés után szintén a lakosok véleményének figyelembe vételével hozza majd meg a döntését – közölték a Telexszel. Annak nem látják sok értelmét, hogy maszkviselési zónákat jelöljenek ki, tehát várhatóan vagy mindenhol kell majd hordani, vagy sehol a kerületben.

A vidéki városoban is jönnek a rendeletek

Sopronban is a város teljes belterületén viselni kell a maszkot, kivéve a játszótéren és a kutyafuttatóban. Székesfehérváron ezzel szemben éppen játszótereken (a gyermeket kísérő felnőttek számára) és kutyafuttatókban kötelező a maszk, ezen kívül csak a történelmi Belvárosban, valamint a buszmegállókban, pályaudvarokon.

Szegeden az egész városban kötelező a maszk

Botka László, Szeged polgármestere a kormányrendelet felhatalmazása alapján  ma reggel egészségügyi, rendvédelmi és közigazgatási szakemberekkel tárgyalt, akiknek mind az a véleménye, hogy akkor van értelme a kötelező maszkhasználatnak, ha az Szeged város teljes közterületére vonatkozik, ennek részleteiről itt írtunk részletesebben.

Újabb nagyváros tette meg a bejelentését

Számos nagyváros jelezte már a kötelező maszkviselés részleteit, nemrégiben pedig Pécs polgármestere, Péterffy Attila is közleményben tudatta az ezzel kapcsolatos részletekt. A polgármester közleményét változtatás nélkül közüljük:

“Kötelező maszkviselés a pécsi közterületeken. Három park és mecseki területek kivételével a mai naptól kötelező a maszkhasználat a pécsi közterületeken.A november 10-én éjszaka megjelent kormányrendelet a 10 ezer lélekszám feletti települések polgármestereire ruházta a döntés jogát a közterületi maszkhasználatot illetően.Pécs polgármestereként november 11-étől rendeletben teszem kötelezővé az orrot és szájat is eltakaró maszk használatát Pécs minden közterületén és nyilvános helyén.A szabályozás alól kivételt képez Pécs közterületi parkjai közül a Béke Parka Szabolcsi Emlékpark és a Tüskésréti Szabadidőpark.Kivételt képeznek továbbá azok a pécsi közterületek, amelyek a Dömörkapui út – Ángyán János út – Bárány út – Erdész út vonalától északra esnek – a könnyebb tájékozódás érdekében ezt térképen is megjelenítettük.A fent említett három parkban, a fenti útvonaltól északra eső területeken, valamint a szabályozás által nem érintett Mecseki és Malomvölgyi Parkerdőkben, Égervölgyben saját magunk és embertársaink védelmében azt ajánlom a pécsieknek, hogy tartsanak maguknál maszkot, és kezdjék el viselni, ha kellő védőtávolságot nem tudnak másoktól tartani.

Fontos, hogy a kötelező maszkviselést előíró rendelet érvényes az olyan nyilvános helyekre is, mint például az áruházak parkolója.A kormány korábbi intézkedései nyomán továbbra is kötelező maszkot viselni a közösségi közlekedésben résztvevő buszokon, a buszmegállókban és boltokban.A pécsi önkormányzat korábbi rendeletei értelmében továbbra is kötelező a maszk viselése a Vásártéren, a Vásárcsarnokban és a pécsi piacokon.A nyitvatartási rendnek megfelelően – ha van ilyen – továbbra is látogathatók a pécsi kutyafuttatók, ahol szintén kötelező a maszk viselése.A rendelet a kormány döntése értelmében a felnőttekre és a 6. életévüket betöltött gyermekekre vonatkozik. A kormányrendelet értelmében a sporttevékenységet végzők részére nem kötelező a maszk viselése a közterületeken. A közterületeken, parkokban sportoló pécsiektől azt kérem, hogy fokozottan ügyeljenek a kellő távolság megtartására.Arra kérek minden pécsit, hogy vigyázzanak magukra és egymásra, felelős magatartással igyekezzünk együtt tenni a koronavírus terjedésének lassításáért.” – írja bejegyzésében a polgármester.

Kiemelt kép: Pécs – Pixabay