Teste már nem bírta a fájdalmat, de a szívével még küzdött az utolsó napjaiban is Wichmann Tamás. A világbajnok kenus szerdán este halt meg gyógyíthatatlan betegségben.

Fájdalmas, küzdelemmel teli hónapok, méltósággal viselt súlyos betegség után meghalt Wichmann Tamás 9-szeres világbajnok kenus. A legenda szerdán szűk családi körben hunyt el. Erről a LikeNews.hu ebben a cikkében írt.

„ A legalattomosabb kór vitte el, de küzdött az utolsó pillanatig. A Szent László Kórházban ápolták gyakorlatilag december 27. óta, innen vittem fellépésekre, a meghívásoknak eleget téve, de az utóbbi egy hétben rohamosan romlott az állapota. Nagyon sokat szenvedett. Az utóbbi három napban pedig teljesen leépült fizikailag, mentálisan, csak a szíve vitte előre, meg a makacssága – ahogy a sportpályafutása során mindig is. Két napja virrasztottunk az ágya mellett, de szerda késő este, fél tíz után örökre lezárta a szemét” – mondta a Nemzeti Sportnak Wichmann Balázs, a sportoló fia.

Wichmann Tamás már hónapokkal korábban beszélt arról, hogy rákos, gyógyíthatatlan beteg  Ám a nehézségek ellenére kemény maradt.

„Csodák léteznek, de nem az esetemben, a gyógyulásom esélye nulla. … Nem tudnak meggyógyítani, csupán az életminőségemen lehet javítani. Amit lehet, megteszek. Nagyon sok gyógyszert szedek. Amikor szükséges, vizsgálatra is megyek. Ezt nem lehet feldolgozni. Lelkileg és fizikailag is nagyon megvisel a betegségem, de igyekszem erős maradni. Most már csak azt szeretném, hogy minél szebb legyen a hátralévő időm. A szeretteim nélkül nehezebb lenne minden. A fiaméknál karácsonyoztunk, csodálatos volt. Hat unokám van, tőlük is rengeteg szeretetet kapok, imádom őket” – mondta a Blikknek egy hónappal ezelőtt.

Példaképe volt sok, utána következő versenyzőnek, többek között Vajda Attilának is, aki Pekingben nyerte a kenus szakág legutóbbi olimpiai aranyát.

„Alázatával, hozzáállásával mindig példát mutatott. Emberi nagyságát jelzi, hogy a fájdalmai ellenére,  az elmúlt év végén is együtt énekelt, gitározott és ünnepelt velünk a Dunarferrnél. Szerettem nagyon, borzasztóan hiányzik már most” – mondta a Blikknek Vajda.

A Wichmann Tamás életéről szóló film forgatása során barátság szövődött az alkotást rendező Kövessy Róbert és közte.

„Hétfőn felhívtam, de már alig tudott beszélni. Gyakorlatilag elbúcsúztunk, megköszönve az együtt töltött időt. Háláját fejezte ki, elmondta, rengeteg erőt adott neki a forgatás és a bemutatón kapott szeretet. Erős hite volt, hitt a dolgok egyszerűségében és így is élt. Az általa harminc évig üzemeltetett kocsmája is azt hirdette, ami ő maga volt, nyitott, szerethető. Mosolyát, gesztusait, humorát örökre megőrizzük” – mondta Kövessy.

Kiemelt kép: Wichmann Tamás utolsó televíziós szereplése – Forrás: M4