Magyarországra is jóval kevesebb Szputynik V vakcina érkezhet, mint ahogyan azt tervezték.

Lassan halad

Nagyon lassan halad a gyártás beindítása, pedig az orosz koronavírus-oltás fejlesztését támogató és a hazai és külföldi gyártás megszervezéséért felelős orosz állami vagyonalap a világ lakosságának mintegy tizedét a Szputnyik V-vel akarja ellátni. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezt tervezi az orosz vezetés

Az orosz vezetés azt tervezi, hogy a Szputnyik V koronavírus-vakcinát a világ különböző pontjain lévő gyógyszergyártók fogják előállítani, ami lehetővé teszi, hogy ezt az oltást szúrják be mintegy 700 millió embernek. – írja a Financial Times cikkét idézve a Napi.hu.

Több hónapos csúszás

A gond csupán az, hogy a termelés beindítása több hónapos csúszásban van, miközben több országnak, köztük Magyarországnak is jelentős szállítmányokat ígértek.

FRISS! Kiderült, hogy meddig immunisak a koronavírus-betegségen átesettek

Eltérő problémák

Eltérő problémák vannak a termelés felfuttatásával és a minőség garantálásával, ami bármely termék esetén elkerülhetetlen, ha külső partnereket vonnak be a gyártásba – mondja Ramus Bech Hansen, a londoni Airfinity elemző cég alapítója.

1,4 milliárd dózis

Az orosz állami vagyonalap, amelyre rábízták a Szputnyik V menedzselését külföldön, arról tájékoztatta a brit üzleti lapot, hogy a világ tíz országában 15 gyártóval írtak alá szerződést, mindezt 1,4 milliárd dózis legyártására. A két szúrás miatt ugyanis ez lenne az elegendő mennyiség 700 millió embernek. Ennek eredményeként a külföldi partnerek több mint kétszer többet állítanának elő a készítményből, mint az oroszországi vállalatok.

Ennyi gyógyszergyár dolgozik a vakcinán

Oroszországban egyébként hat gyógyszergyár állítja elő a vakcinát, eközben pedig kettő arról tárgyal, hogy beszáll az üzletben. Ami ezektől jön, azt szinte teljesen Oroszországban akarják beadni az embereknek.  

Merkely doktort az orosz vakcinával oltották be

Mindeközben Magyarországon az érkezett orosz vakcinával már bőven oltanak. Mint, ahogyan azt a LikeNews is megírta dr. Merkely Bélát is a Szputnyik V vakcinával oltották be.

Így kapta meg Merkely doktor az oltást:

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes oltotta be /Fotó: dr. Merkely Béla, Facebook

Őket oltották még be

Merkely mellett négy másik orvost oltottak be: dr. Hartyánszky István, a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinika szívsebészeti profilvezetőjét, dr. Csósza Györgyi, a Pulmonológiai Klinika kardiológusát, dr. Tóth Szabolcs, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika orvosát és dr. Orbán Vince, az Orvosi Képalkotó Klinika radiológusát. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt