Mint ahogyan azt a BudapestKörnyéke is megírta 4948 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 424 130  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 

Elhunyt 107 beteg

Mint megírtuk elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 902 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 319 691 fő, az aktív fertőzöttek száma 89 537 fő. 5282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 563 601 fő kapott oltást, közülük 244 407 fő már a második oltását is megkapta.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A járvány legfiatalabb áldozata

Az elmúlt 24 óra legfiatalabb áldozata egy 41 éves férfi, akinek az alapbetegségei között magas vérnyomást is cukorbetegséget tüntettek fel.

Néhány nappal ezelőtt egy 20 éves férfi halt meg

Mint azt a BPK is megírta néhány nappal ezelőtt egy 20 éves férfi hunyt el a betegség szövődményeiben, alapbetegségeként a limfómát jelölték meg. Ezzel ő a járvány egyik legfiatalabb áldozata itthon.

Egy 28 éves nő is áldozatul esett

Ugyanazon a napon, amikor a 20 éves férfi elhunyt, meghalt egy 28 éves nő is, aki aki Down-szindrómával, illetve pajzsmirigy alulműködéssel küzdött.

Már több fiatal áldozatot követelt a járvány

A koronavírus már több fiatal áldozatot követelt itthon, mint itt a BudapestKörnyéke agglomerációs hírportálon is megírtuk decemberben egy 19 éves fiú vesztette életét. A fiúnál alapbetegségként bakteriális és gombás eredetű gyulladást tüntettek fel.

Októberben egy 21 éves lány halt meg

Szintén megírtuk még október elején, hogy életét vesztette a koronavírus szövődményei miatt egy 21 éves fiatal lány is. . A koronavirus.gov.hu adatai szerint súlyos véralvadási betegségben szenvedett. Az elhunytak adatait ide kattintva lehet megnézni.

Müller Cecília azt kéri Orbán Viktortól, hogy oltassa be magát minél előbb

Müller Cecília külön javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek is, hogy oltassa be magát. Fontosnak nevezte, hogy a kormányfő példát mutasson a lakosságnak, így minél többen éljelenek az oltás felvételének lehetőségével, érkezzenek azok bárhonnan is. Az oltások ugyanis reményt adnak arra, hogy kevés áldozattal záruljon a harmadik hullám és véget érjen a pandémia – jelentette ki.

Már a dél-afrikai mutáns is terjed

A járvány harmadik hullámát okozó brit típusú koronavírus-variáns mellett már bizonyítottan jelen van hazánkban a védőoltásokkal szemben is ellenállóbb dél-afrikai mutáció is.

Itt azonosították a mintát

Az eddig egyetlen mintát a Neumann Labs-ben azonosították, a magyar diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett PCR vizsgálatával, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették. 

Egyre nagyob ütemben terjed a brit mutáns

Míg az utóbbi hetekben a Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratóriumban elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-pozitív esetek felét – és az elmúlt napokban már az esetek 90%-át! – a brit mutáns okozta, dél-afrikai vagy brazil variánst nem találtak. Egészen mostanáig.

A dél-afrikai mutáns

A diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett új PCR tesztje a napokban egy vizsgált személy esetében már bizonyítottan kimutatta dél-afrikai koronavírus-variáns jelenlétét, ami feltehetőleg azt jelenti, hogy már ez a mutáció is több embert megfertőzött hazánkban.

Már több uniós tagállamban jelen van

„A dél-afrikai mutáns jelenlétét több uniós tagállamban is kimutatták, így például Franciaországban, vagy Ausztriában, nálunk eddig nem azonosítottak ilyen esetet. Az általunk bevezetett új, kombinált PCR teszttel azonban sikerült azonosítani a mutációt, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Áder Jánost is beoltották

Megkapta a koronavírus elleni védőoltást Áder János köztársasági elnök, aki a közmédiának pénteken nyilatkozott erről.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Árvai Károly