Sok olyan élelmiszerről tudni, amiről szinte mindenki azt hiszi, hogy diétás, fogyni lehet vele, valójában viszont hizlalnak. Némelyikről nem is gondolnánk, hogy mennyi kalória bújik meg benne.

Egészségesnek itt ételek

A diétás étrendek előírásai között a gyümölcsök, a zöldségek, a sovány húsok és a minőségi fehérjében gazdag, savanyított tejtermékek szerepelnek, nem mindegy azonban, mindezeket milyen formában fogyasztod. Hiszen egy-egy egészségesnek hitt étel összetétele és kivitelezése többet árthat a fogyókúrádnak, mint amennyit használ – írja a Femina.

Aszalt gyümölcsök

Az aszalással a friss gyümölcsök víztartalmának jelentős csökkenését lehet elérni, megfelelő tárolás mellett adalékanyagok hozzáadása nélkül is hosszasan megőrzik ízüket, színüket és tápértéküket. Ugyanakkor egy átlagos aszalvány több mint fele cukor, a boltban kapható gyümölcsöknél ez az arány pedig még magasabb lehet. Cukortartalmuk miatt az alacsony szénhidráttartalmú diéták mellé nem ajánlottak, kalóriatartalmuk pedig magasabb, mint a friss gyümölcsöké. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Bolti gyümölcsös joghurt

A gyümölcskrémes joghurtokat az esetek többségében cukorsziruppal, különböző színezékek és ízesítők hozzáadásával teszik olyan zamatossá, mintha valóban friss gyümölcs lenne benne. Ezért megnő a joghurt kalóriaértéke, sőt, a hozzáadott cukor miatt akár meg is duplázódhat.

Reggeli müzli

Ha bolti müzlit fogyasztanál, nézd meg az oldalán, mennyi a cukortartalma. Valószínűleg megdöbbensz a szám láttán: a legtöbb előre csomagoltban ugyanis 100 grammonként legalább 20 gramm cukor található – ez majdnem az egész napi cukorbevitelnek felel meg, és még csak reggel van!

Csirkés Cézár-saláta majonézzel

Az egyik legdiétásabbnak hangzó étel, ez valóban igaz, ha csak zöld salátával és sovány csirkemellel kéred. A rajta lévő dresszinggel és az olajban pirított kenyérkockákkal az étel akár 500 kalóriát is tartalmaz, ami egy fogyókúrázó nőnek majdnem a napi kalóriabevitelének harmada.

Bőrös sült csirke

Hiába a sovány csirkemell, ha a ropogósra sült bőrös változatnak nem tudsz ellenállni. A csirke bőre alatti zsírréteg 900 kalóriát tartalmaz 100 grammban, ez majdnem kétszer több, mint 100 gramm csokoládé.

Light italok

A light üdítőitalokban felhasznált mesterséges édesítőszerek ugyanúgy kiváltják hasnyálmirigyünkben az inzulinválaszt, mint a cukor, ami ugyanúgy zsírraktározáshoz, plusz kilókhoz vezet. A rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott diétás italok fokozzák a túlsúly, ezzel pedig a kettes típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

Fagyasztott húspogácsa

Nem árt vigyázni a hamburgerhúsokkal és fasírtokkal, ugyanis általában nem sovány mellhús hozzáadásával készülnek, másrészt különböző ízesítőket, ízfokozókat, adalékanyagokat tartalmaznak, nem beszélve arról, hogy a legolcsóbb verzióknál még az 50%-ot sem éri el a hús aránya, ezeket szójával dúsítják. 100 gramm nagyjából 200 kalóriát tartalmaz.

Növényi olajok

Az olíva- és sok más növényi olajat nem a kalória szempontjából, hanem a szív egészsége miatt ajánlják, amúgy ezekben is roppant sok kalória van.

Nem minden kalóriamentes, ami annak látszik

A fenti összeállításból is látszik, hogy nem mind kalóriamentes, ami annak látszik. Legyünk körültekintők, okosan vásároljunk, figyeljünk a bevitt kalóriákra és akkor nem kell aggódnunk az alakunk miatt. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik