Vagy elkapod a vírust, vagy nem. Nagyjából ennyit ér a kínai vakcina hatékonysága a legújabb kórházi tesztek alapján. A kínai vakcinával kapcsolatos tárgyalásokról korábban Orbán Viktor is beszélt, néhány napja, január elején még nagyon számított rá. Úgy tűnik, az Európai Unióban engedélyezett oltásokhoz képest túl sokat nem fog segíteni a kínai vakcina – igaz talán nem is árt.

Nagyon gyenge eredményt ért el

Mindössze 50,38 százalékos hatékonyságúnak bizonyult Brazíliában a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája a tesztelés harmadik szakaszában – jelentette be kedden a kínai oltás vizsgálatáért felelős brazíliai egészségügyi intézmény, az Instituto Butantan.

Sehol nincs az Európai Unióban engedélyezett szerekhez képest

Az Európai Unió által eddig engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcina, vagy a Moderna gyógyszergyár készítménye 95%-os hatékonyságúnak bizonyultak a vizsgálatok során. Ehhez képest a “vagy használ, vagy nem” kategóriájú oltás, nem nagy eredmény, különösen attól az országtól, ahonnét elindult ez a világjárvány, írja a BudapestKörnyéke.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Csalódást keltő eredmények

A mostani – részben csalódást keltő – eredményt 12 508 önkéntes bevonásával végzett tesztelés nyomán mutatták ki, beleszámítva a rendkívül enyhe eseteket is, amelyek nem igényeltek klinikai ellátást. Brazíliában az egészségügyi dolgozókra és az idősebb korosztályból kikerülő önkéntesekre fókuszáltak a kínai szer klinikai vizsgálatában.

Orbán Viktor is számított a kínai oltásra

Orbán Viktor január 3-án arról beszélt a Kossuth Rádióban, ha nagymennyiségű vakcina érkezik, akár tízezer fölötti oltópontot is kialakíthatnak. A kormányfő elmondta a nyugati vakcinák mellett figyelemmel kísérik a keleti fejlesztéseket is. A miniszterelnök szerint az orosznál hamarabb és nagyobb mennyiségben állhat majd rendelkezésre a kínai vakcina.

Az Európai Unió intézi a nyugati vakcinákat

Az intarjúban így fogalmazott a miniszterelnök: “A nyugatról érkező vakcinákat az Európai Unió intézi”, a tagállamok ugyanis abban állapodtak meg, hogy egyben rendelnek és Brüsszel igazságosan szétosztja a vakcinaadagokat. “Nem vagyok elégedett a tempóval, mert vannak olyan gyártók, amelyeknek a termékei hamarabb voltak elérhetőek Kanadában, Nagy-Britanniában, Izraelben, mint például az Európai Unióban” – mondta a kormányfő, majd hozzátette, nem róható fel Brüsszelnek, hogy ők is ki vannak szolgáltatva a gyógyszeripari cégeknek. 

Kvótán felül is lehet rendelni

Orbán Viktor megjegyezte, a tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy az uniós kvótán felül is rendeljenek oltóanyagot, Magyarország is próbálkozik ezzel, hasonlóan Németországhoz. Ez nem számít az európai megállapodás megszegésének, mivel abban nem szerepel, hogy az elsőbbséget élvező lekötött kvótán felül ne lehetne kétoldalú megállapodással is rendleni vakcinákat – tette hozzá.

Ígéretesnek mondta a kínai oltást a miniszterelnök

A miniszterelnök azt is elmondta, a kabinet elsősorban a keleti fejlesztésű vakcinákkal foglalkozik, amelyek közül az oroszból várhatóan nem áll majd rendelkezésre elég mennyiség, a kínai oltás ugyanakkor ígéretesebb, bár jelenleg még az sem elérhető. Ideális esetben a magyarok választhatnak majd, hogy a nyugati vagy kínai vakcinával kívánják beoltani magukat.

A WHO szerint akár a kínait is jóvá lehet hagyni

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak a vakcinának a sürgősségi jóváhagyását tartja elfogadhatónak, amelyik eléri legalább az 50 százalékos hatékonyságot. Ezt az elvet követi a brazíliai egészségügyi felügyeleti szerv, az Anvisa is, amely – tekintettel a minimálisan elfogadható hatékonysági rátát alig meghaladó kínai oltás vizsgálati eredményére – további adatokat vár az engedélyezéshez.

Sok ilyen oltásra számítottak a brazilok

Jelentések szerint a brazil Sao Paulo állam és Kína által korábban közösen aláírt egyezmény értelmében a kínai Sinovac 6 millió oltással és 40 millió oltás gyártásához szükséges alapanyaggal látja el Sao Paulo államot – ezt a 40 millió oltást a Sao Paulo-i Butantan Intézet fogja gyártani Brazíliában. Később a brazil egészségügyi minisztérium bejlentette, hogy az oltási kampányra kezdetben 100 millió adagot vásárol a kínai a vakcinából, vélhetően már megbánták a nagy bevásárlást.

Eközben Magyarországon is megjelent a mutáns koronavírus

Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarországon is azonosították azt a brit koronavírus-variánst, amely kétszer-háromszor olyan fertőző, mint az eddig ismert SarS-COVID-törzsek.

Kapcsolódó:

Három beteg mintájában találtak meg

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy három beteg mintájában találták meg a koronavírusnak azt a törzsét, amely először Nagy-Britanniában jelent meg. A „szuperfertőző” variáns megjelenése a tisztifőorvos szerint várható volt. „Rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-70%-kal nagyobb, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk” – mondta tisztifőorvos.

Kiemelt kép: Illusztráció