Szeptemberben érkezik Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra Budapestre. A dolgok jelenlegi állása szerint Orbán Viktorral a politikai nézeteltéréseik miatt nem fog találkozni, azonban a Dunaharasztin élő Karl Zsolt süteményével, az Egy szelet menyország elnevezésű finomsággal igen. A rangos nemzetközi esemény hivatalos süteményét ugyanis a dunaharaszti cukrászmester készíti és a pápának is felszolgálják. Nemsokára több cukrászdában is kapható lesz.

Cukrászmesterek versengtek a pápa asztaláért

A katolikus világesemény tiszteletére a Magyar Cukrász Ipartestület Vojtek Éva ötletgazda kezdeményezésére pályázatot hirdetett a kongresszus süteményének megalkotására. A verseny kiírását hosszas egyeztetések előzték meg – írják a világesemény hivatalos oldalán.

Bibliai alapanyagok

A pályázó cukrászmestereknek számos kritérium szerint kellett a süteményüket megtervezni, összeállítani. Az egyik legfőbb ezek közül az volt, hogy a termék jellegzetes, meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek.

Hűtés nélkül

A szent könyvben például a füge, a datolya, a gránátalma, a szeder, a mandula, a dió, a pisztácia, a bab, vagy az olívaolaj szerepel. A tervezés során ügyelniük kellett a szakembereknek arra is, hogy alkotásuk a rendezvény jellege miatt egyenként csomagolható és hűtés nélkül is tárolható legyen.

Igazi finomságok a döntőben

„A zsűrit komoly feladat elé állították a versenyzők, mivel mindegyik döntős sütemény igazi kuriózum volt. Mindegyik termék más és másféleképpen közelítette meg a témát, így még nehezebb volt a döntés” – értékelt Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke.

A nyertes

A nyertes sütemény megalkotója: Karl Zsolt cukrászmester. A zsűri értékelése szerint jól ötvözte termékében a magyar cukrászhagyományokat a Bibliában is megjelenő alapanyagokkal. A Pozsonyi tésztába csomagolt, gazdag, gyümölcsös töltelékkel készült sütemény minden kritériumnak megfelelt és a bírálók véleménye szerint jól tudja bemutatni a magyar cukrászati hagyományokat a külföldről érkező vendégek számára is.

Igazi kánaáni kalács

A győztes alkotásban a narancsos ízvilág mellett megjelenik a mandula, a füge, a datolya, a szilva, a sárgabarack és a méz is. A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a kongresszus nyitómiséjén közel 1300 elsőáldozó gyermek fogja megkapni a „NEK Süteményt”.

Szeptembertől a cukrászdákban is elérhető lesz

A kongresszus hivatalos süteményét szeptember 3-tól remélhetőleg minél több cukrászdában kínálják majd a vendégeknek. Az ipartestület minden szakmai segítséget megad a nyertes alkotás elkészítéséhez. Erdélyi Balázs hozzátette, a jelentkező cukrászdák egyben azt is vállalják, hogy egy alkalommal a rendezvény ideje alatt, egy szentmise után karitatív módon megvendégelik a misén résztvevő hívőket a székhelyük környékén lévő templomnál.

Utoljára 1996-ban járt pápa Magyarországon

Utoljára II. János Pál pápa járt Magyarországon 1996-ban. Ferenc pápa 2019-ben a csíksomlyói búcsún mutatott be misét.

Orbán Viktor és Ferenc pápa

Arról eddig nem adott tájékoztatást a Vatikán, hogy a pápa fog-e találkozni Orbán Viktorral. Korábban kiderült, hogy a Ferenc pápa azért nem akar találkozni a magyar miniszterelnökkel, mert nem ért egyet a politikájával. Orbán Viktor erre csak annyit reagált, hogy „a pápát mindig tisztelettel várjuk Magyarországon.” 

Kiemelt kép: Karl Zsolt cukrászmester a győztes sütivel és Ferenc pápa – BPK-montázs