A védelmi intézkedések hét eleji szigorítását követően ismét ülésezett a kormány. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a legfrisssebb döntésekről számol be a mai Kormányinfón, amelyen ezúttal már nem vehetnek részt személyesen az újságírók. Mutatjuk a legfrissebb döntéseket, kövesse velünk élőben!

Járványügyi helyzet

Gulyás Gergely: a legfontosabb bejelentéseket a miniszterelnök megtette, a szabályok kedd este óta ismertek. A részletszabályok tegnap a Magyar Közlönyben is megjelentek, erről a LikeNews híportál itt írt részletesen.

Gulyásék köszönetet mondtak az intézkedések betartásáért

Köszönetet mondanak az intézkedések betartásáért. Abban bíznak, hogy ezek beváltják a reményeket, gátat tudnak szabni a megbetegedéseknek. Továbbra is sokan betegednek meg, és magas az elhunytak száma is. Indokoltak voltak a szigorítások. Figyelik az európai gyakorlatot, különösen az osztrákot.

A legfrissebb járványügyi adatokat ide a kattintva éred el!

A második hullám lényegesen súlyosabb

Ahogy tavasszal, most is alacsonyabb a fertőzötti szám, mint Ausztriában, ezért bíznak abban, hogy elég idő van a járvány mérséklésére. A második hullám lényegesen súlyosabb, de az egyészségügy lényegesen felkészültebb. Nálunk van a legtöbb lélegeztetőgép, és a harmadik legtöbb kórházi ágy az unióban. Köszönetet mond a kormány az egészsügyi dolgozóknak a megfeszített munkáért. A kormány átállt a heti ülésezésre, és külön akciócsoport alakult a rendkívüli jogrendi működésre. Nehéz a szabályok betartása, mindenkinek átalakul az élete, de utána ezáltal egy könnyebb időszak jöhet. A honvédség is segít a rendőrségnek a járőrözésben, de segít az egészségügyi ellátásban is.

FRISS! 20 éves férfi a koronavírus járvány egyik legfiatalabb áldozata itthon

Törvényhozás

A frissen benyűjtott törvényjavaslatokról Gulyás azt modnta, hogy a magyar parlament végig ülésezett tavasszal is, most pedig zajlik a törvényalkotási munka, ezért nyújtott be most is javaslatokat a kormányt. A választójogi törvényt pedig azért módosítanák, mert visszaélésre ad lehetőséget a kamupártok esetében. A szabályokat január elsejéig lehet módosítani, ezért nyújtották be most a javaslatot, és ezért szerepel benne, hogy azok a pártok állíthassanak országos listát, amelyek a 106 körzetből 50-ben tudnak jelöltet állítani. Ez nincs összefüggésben azzal, hogy az ellenzék esetleg közös listát akar állítani. A választójogi törvény módosításáról a LikeNews itt írt részletesen!

A tesztelés

Újságírói kérdésre, mely szerint tesztelik-e az egyházi oktatási intézmeények dolgozóit is Gulyás elmondta: minden dolgozót tesztelünk.

A vakcina

Magyarország az unión keresztül egyetlen vakcinára szerződött, az AstraZeneca gyártó leendő termékéből 6,5 milliót kötött le. Azonban megpróbál minden olyan vakcinát beszerezni, amely már túl van a teszteken, és alkalmas emberi életek megmentésére. Éppen ezért tárgyalnak az unión kívüli partnerekkel is, de csak az előzetes tesztelések ellenőrzik, hogy megfelelnek-e az uniós és a magyar szabályozásnak. Ami fontos, hogy az oltás minden eseteben önkéntes és ingyenes lesz, illetve készen állnak arra, hogy a licenc birtokában Magyarországon is legyen majd gyártás.

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK:

Kellenek-e további szigorítások?

A kormány mindig meghozza a szükséges intézkedéseket az emberi egészség védelme érdekében, Most ezek elégségesek, de mindig a helyzetnek megfelelő döntéseket kell meghozni.

Mi a kórházi teljesítőképesség határa?

Az intenzív kapacitás 4072 ágy, ezeken az ágyakon 486 beteg fekszik.

Módosítják-e az orvosi törvényt?

Nem, rendeleti úton szabályozzák az összes vitás kérdést, benne a kirendelés és a másodállás lehetőségét is.

Miért éppen most módosítják a választási törvényt?

Nem vesz el, és nem tesz hozzá az eddigi szabályozáshoz. A szavazólapok lefényképezése nem sérti a választás titkosságát, mindenki maga dönthet arról, hogy nyilvánosságra hozza-e a szavazatát. Erre európai emberi jogi bíróság döntése is kötelez.

Lesz-e uniós vétó?

Az Országgyűlés világosan megszabta, hogy milyen esetben írhatja alá a magyar kormány a megállapodást. Ha marad a jelenlegi helyzet, akkor nincs módjában aláírni. Nem támogatjuk a lopakodó jogalkotást, olyan szabályozást nem tudunk elfogadni, amely a zsarolási jogot teremti meg.

Felfüggesztik-e az iparűzési adó beszedését?

Van ilyen javaslat, de nincs róla döntés.

Miért ilyen későn jelentek meg a kormányrendeletek?

Jó lett volna, ha előbb megjelenik, de a miniszterelnök hétfő délelőtt a döntések lényegét már hétfő délelőtt ismertette. A helyzet rendkívüli, nagy gyorsasággal kellett dönteni, emiatt rövidebb a felkészülésre rendelkezésre álló idő is. A szavazás után 6-7 órával megjelentek az új szabályok. Akinek ez nehézséget jelentett, attól elnézést kérnek.

Miért nem szigorítottak hamarabb?

Az egészségügy állja a sarat, ezért hoztunk fokozatosan szigorúbb intézkedéseket. Most is úgy látjuk, hogy elég lesz a kapacitás, és kibírja a járvány nyomását az egészségügyi rendszer.

Vegyes profilú üzletek helyzete?

Nem kell az egész boltot bezárni, csak a helyben fogyaztást kell megszüntetni.

Hajléltalanok helyzete?

A hajléktalanszállókon kell olyan helyet kialakítani, ahol a még nem tesztelt embereket is el lehet helyezni.

Mi a helyzet a lejáró dokumentumokkal?

Minden ilyen határidőt meg fognak hosszabbítani, már dolgoznak a jogszabályon. A halasztható hatósági ügyeket nem most intézzék az emberek.

Miért korlátozzák a közpénz fogalmát?

Jogi igény volt a megfogalmazására, és ennél szélesebben nem is lehetett volna meghatározni.

Mennyibe kerül az az MTV EMA díjkiosztó?

Jövőre élő produkció lesz, üzleti titok a költsége, az MTV sehol sem hozta nyilvánosságra az összeget, de dolgoznak rajta, és az MTÜ hamarosan nyilvánosságra hozza.

Hogyan változik az örökbefogadás?

Gyorsítják és egyszerűsítik az eljárást, és nem igaz, hogy csak párok fogadhatnak örökbe, de egyedülállók csak miniszteri engedéllyel tehetik majd.

Lesz-e ingyenes internet a digitális oktatásban?

Fontos döntést hoz hamarosan a kormány az ügyben.

Miért pótolják ki a focisták milliós fizetését is?

Ez álhír. A legnagyobb bértámogatás bruttó 240 ezer forint, így milliós bérpótlásról nem is lehet szó.

Hogyan egyszerűsítik az oltóanyagok engedélyezését? Mennyi oltás kell az immunitáshoz?

A könnyebb engedélyezés működik uniós szinten is a válsághelyzet miatt, ezzel minden ország élni fog. Fontos garanciákat nem iktatnak ki. Gulyás Gergely bármelyik vakcinával beoltatná magát, amely átment a három klinikai teszten. Az önkéntesség mindenkire vonatkozik.

Mi várható a magyar–amerikai viszonyban?

Ha a jelenlegi eredmény lesz a végleges, akkor demokrata adminisztráció lesz Amerikában, erről vannak magyar tapasztalatok. Minden új kormány meg kell adni az esélyt, hogy olyan politikát alakítson ki, hogy közösen lehet-e a dolgozni. Ha Magyarországon lennének hasonló választási szabálytalanságok, akkor az amerikai demokraták milyen nyilatkozatokat tennének… Azt reméli a kormány, hogy világos, egyértelmű eredménye lesz az elnökválasztásnak.

Szükséges-e a nyájimmunitás?

Két módon alakulhat ki, az egyik a fertőződés, a másik a vakcina.

Mi a forgatókönyv, ha elérik a kórházi kapacitást?

Ez a veszély ma rendkívül csekély. Ha az intézkedéseket betartjuk, akkor az egészségügy képes lesz uralni a megbetegedéseket.

Időben döntöttek-e a szigorításokról?

A rendelkezésre álló ágykapacitás 32 ezer, ez elegendő, és megfelelő időben hozták meg a lépéseket. Az ápoló és orvosok száma viszont korlátozott, ezért kellett szigorítani. Jelenleg 6426 embert ápolnak kórházban, tehát az ágyszámban van még tartalék.

Ki végzi a pedagógusok tesztelését?

Erről az operatív törzs dönt.

A kaszinók nyitva lehetnek-e nyolc óra után?

Nem.

Mi lesz a 6 és 8 osztályos gimnáziumi osztályokkal?

Ők jelenléti oktatásban vesznek részt az 5-8. évfolyamon.

Mely intézkedéseket egyeztette Orbán Viktor Sebastian Kurzzal?

Minden európai állam intézkedéseit nézzük, és a miniszterelnök több állam- és kormányfővel egyeztetett. Az osztrák mintát különös figyelemmel követik, a miniszterelnök több ízben is beszélt a múlt héten az osztrák kancellárral.

Hogyan tesztelik az orosz vakcinát?

Ugyanúgy, mint bármely másik vakcinát.

Tervezik-e a kata új adózási szabályainak enyhítését?

A kormány nem kíván változtatni az Országgyűlés által elfogadott szabályozáson.

Döntött-e már a kormány az óraátállítás ügyében?

Nem.

Melyik adat követelte meg a szigorítást?

A kormány folyamatosan egyeztet a szakemberekkel, amikor az adatok azt mutatták, hogy szigorítani kell, akkor léptek.

A gyerekek milyen szervezett edzéseken vehetnek részt, ha igazolt versenyzők, illetve akkor, ha nem? Nekik is kell-e igazolás a klubtól, ha 8 után ér véget az edzés, meccs?

Akik versenyengedéllyel rendelkeznek, ők kaphatnak igazolást.

Kinek a felelőssége a temetéseken az 50 fős korlátozás betartatása?

A szervezőé.

Várható-e a házhozszállítás áfájának csökkentése?

Inkább kedvezményekkel segít a kormány, erről nem született döntés.

Mi indokolja azt, hogy a komplett turisztikai ágazatból csupán a szállodák és az éttermek kaptak most bérhozzájárulást és bevételkiesés-kompenzációt, a többiek pedig nem?

Mindig nehéz, hogy kinek segítsen a magyar állam, mert a teljesítőképesség véges. Azokat próbálják segíteni, akik a legjobban megszenvedik a válságot.

Ha a most bevezetett intézkedések nem bizonyulnának elegendőnek, akkor az időtartamuk meghosszabbítása lesz a folytatás, vagy szigorúbb intézkedések?

Mindkettőre van lehetőség. remélhetőleg harminc napa alatt a mostani intézkedések hatásai érezhetőek lesznek.

A kormányinfó itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: Gulyás Gergely