3927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 126 790 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

87-en meghaltak, 486-an vannak lélegeztetőgépen

Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2784 főre emelkedett, 29 302-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 94 704 fő. Az aktív fertőzöttek 24%-a, az elhunytak 27 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 6426 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 486-an vannak lélegeztetőgépen.

Életbe lépett a rendkívüli jogrend, kijárási tilalom

Mint ahogyan arról a tegnapi nap folyamán a LikeNews is beszámolt életbe léptek a koronavírus miatti korlátozó intézkedések Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy újra lesz rendkívüli jogrend, illetve a kijárási korlátozás részleteit is taglalta, ám ez utóbbi néhány nap leforgása alatt tilalommá nőtte ki magát, így jelenleg este 8 óra és hajnali 5 között mindenkinek otthon kell tartózkodni. Ennek részletszabályai tegnap a Magyar Közlönyben is megjelentek, erről lapunk itt számolt be részletesen.

Kötelező maszkviselés

Ezt követően a miniszterelnök a maszkviselésről is szólt, amikor is jelezte: mostantól a közterületeken is kötelező a hordása. Ezt később pontosították, így kiderült, hogy a polgármestereknek kell határozni afelől, hogy a 10 ezer főnél nagyobb lakosú településeken, hol is kell pontosan maszkot viselni.

A települések rendelkezései

Így tegnap sorra jelentek meg a települési rendelkezések, illetve Budapest több kerülete is jelezet, hogy miként is kell majd viselni a maszkokat. Szegeden és Pécsett például a város egész területén hordani kell, ez utóbbi esetén néhány kivételt jelölt meg a polgármester.

Orbán Viktor a Tényeknek nyilatkozott, Szijjártó jelezte, hogy másfél héten belül ideérhet az orosz oltóanyagminta

Orbán Viktor tegnap este a Tények műsorának adott interjút, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte az egészségügy 99 százalék, hogy átvészeli ezt a nehéz időszakot, illete azt is elmondta, hogy a fegyveres erők, a hadsereg bevonásával igyekeznek majd a szabályokat betartatni. Szijjártó Péter – aki most már 10. napja van karanténban, mert elkapta a koronavírus fertőzést – pedig azt mondta az este folyamán, hogy az orosz oltóanyagminta, ami 92 százalék hatékonyságú másfél héten belül megérkezik, a nagyüzemű szállítás pedig január második felére várható.

A kormány megkönnyíti a vakcinák behozatalát

A kormány újabb, a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli védelmi intézkedésről döntött. A magyar emberek egészségének és életének védelmében a kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát – az erről szóló rendelet már olvasható a Magyar Közlönyben.

Rendkívüli a helyzet egész Európában

A koronavírus-járvány egész Európában rendkívüli helyzetet teremtett, egyre több a beteg. Megnyugtató megoldást a vakcina jelenthet majd. Ezért a kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból tudjon koronavírus elleni vakcinát beszerezni a magyar emberek számára. Minden olyan országgal tárgyalunk, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás. Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina. Az EU szabályai alapján az EU-tagállamok az unión kívülről is vásárolhatnak vakcinát, minden ország maga dönt arról, hogy milyen vakcinát engedélyez a saját országában.

Gyorsított eljárás

Fontos, hogy bármely ország is áll elő ígéretesnek tűnő oltóanyaggal, annak Magyarországra történő behozatala ne ütközzön bürokratikus akadályba és több hónapos késedelembe. Ezért a kormány leegyszerűsíti és felgyorsítja a gyógyszerpiaci hatósági eljárást a vakcina, illetve a koronavírus elleni hatékony gyógyszerek beszerzésére és az engedélyezésre vonatkozóan.

A járvány lassítása a cél


A jogszabály lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul. Az engedély legfeljebb hat hónapos határozott időre adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Árvai Károly