A Pfizer vakcinája a második oltástól számítva, egy hét után fejti ki hatását, tehát összességében egy hónap után nyújt védettséget a koronavírus ellen – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfőn, a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Szabályok betartása

Galgóczi Ágnes elmondta, ez azt jelenti, hogy az első oltás után sem lehet a higiéniai szabályokon „lazítani”, továbbra is be kell tartani azokat.

Kivételek

Elmondta azt is, a Pfizer már elérhető vakcinája krónikus betegek számára is adható, ugyanakkor van néhány kivétel. Ezek közé tartozik az akut lázas betegség, a várandósság és az allergia a vakcina valamelyik összetevőjére. „Egyébként 16 év felett ez a védőoltás mindenkinek ajánlott” – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Akik már átestek a betegségen

Azoknak, akik már átestek a betegségen, azt javasolják, hogy a gyógyulástól számítva, három hónapon túl oltassák be magukat, de a vakcina egyébként bármikor beadható a gyógyultaknak – közölte.

Napi járványügyi adatok

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta 856 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 328 851 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 93 beteg

Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 174 070 fő, az aktív fertőzöttek száma 144 804 főre csökkent. 5667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 400-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

A LikeNews koronavírus híreit itt találod.

80 ezer adag vakcina

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

KAPCSOLÓDÓ:

Újabb vakcinák várhatók

Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

Tesztelés

A hétvégén lezajlott az óvodai és iskolai dogozók gyorstesztelése a kormányhivatalok szervezésében. A tesztelésre jelentkezett köznevelésben dolgozók az óvoda- és iskolakezdés előtt megtudhatták, ha esetleg fertőzöttek. A cél továbbra is az, hogy az óvodák és iskolák működése zavartalan legyen és a kisgyermekes szülők dolgozni tudjanak.

Szlávik az oltásról:

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azt is elmondta, hogy a második oltás után egy héttel alakul ki a védettség.

Szlávik János a HírTV-nek hangsúlyozta, hogy a vakcina beadása nem kötelező. Aki viszont kéri, az 21 nappal az első oltás után kapja meg a másodikat, ami után egy héttel kialakul a védettség.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Jó vagy rossz?

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa kijelentette, hogy szerinte egy oltóanyag nem attól lesz jó vagy rossz, hogy a világ melyik részéről származik. Ami viszont biztos, hogy ha törzskönyveznek egy védőoltást, akkor abban meg lehet bízni.

Koronavírus a világban

A világban 85 098 528-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 842 805-re a halálos áldozatok és 47 839 084-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 84 543 432 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 835 558, a gyógyultaké 47 573 839 volt. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Kiemelt kép: Illusztráció