Az oltásra jelentkezők számára a legmegfelelőbb vakcinát a gyártói ajánlások alapján választhatják ki a háziorvosok – mondta a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton.

Melyiket, kinek ajánlott beadni?

Szlávik János kifejtette, hogy az oltások különbözőek, eltérhetnek például abban is, hogy melyiket kinek nem ajánlott beadni. Van, amelyiket a legidősebbeknek, és van, amelyiket krónikus betegségek esetén nem javasolják. A gyártók rendszerint elegendő tapasztalat híján, óvatosságból javasolnak ilyen korlátozásokat, és nem azért, mert a vakcinák veszélyesek lennének – tette hozzá. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A védelemre szükség van

A főorvos szerint az oltóanyagok a mutáns vírusok ellen is védenek, legfeljebb kicsit alacsonyabb hatásfokkal. A védelemre szükség is van, hiszen a kórházban fekvők száma valószínűleg a gyorsabban terjedő vírusvariációk miatt nem csökken. Aki meggyógyul, 3 hónap múlva kaphat oltást, de a betegségen átesők szervezete legalább fél évig védett a vírussal szemben. Az ismételt megbetegedés ritka, és még ritkább, hogy a második fertőzés következményei súlyosabbak legyenek az elsőnél – mondta a szakember.

Ez is érdekelhet: Döbbenetes adatokat tett közzé a magyar politikusnő: itt halt meg minden negyedik koronavírus áldozat a második hullámban

Szlávik doktor szerint a koronavírus brit mutációja miatt nő újra az esetszám

Szlávik János néhány nappal ezelőtt elmondta, együtt kell élni azzal, hogy a koronavírus folyamatosan változik, ezért újabb és újabb variánsok jelennek meg. Az új változatok gyorsabban terjedhetnek, és akár más tüneteket is okozhatnak 

Bízik benne, hogy egyre többen akarnak majd oltást kapni

Szlávik János abban bízik, hogy a következő hetekben egyre többen akarnak majd oltást kapni. A védekezés azért is fontos, mert a gyógyult betegek olykor hónapokig panaszkodnak gyengeségre, fejfájásra, alvászavarokra, mellkasi nyomásra, ám a vakcinák ezektől is védenek – hangsúlyozta.

Az oltások összehasonlítása

Dominánssá válhat a brit vírusvariáns

A LikeNews is beszámolt róla, hogy a koronavírus brit mutációja, amelyet ősszel Kentben azonosítottak először, világszerte dominánssá válhat – ezt Sharon Peacock professzor mondta, aki az Egyesült Királyság koronavírus genetikai felderítési programjának (Covid-19 Genomics UK Consortium) vezetője.

Kapcsolódó:

2020 szeptemberében fedezték fel

Mint megírtuk a brit mutáció, amelyet először 2020 szeptemberében a délkelet-angliai Kent grófságban észleltek, már a világ több mint 50 országában jelen van. “Ami valójában aggaszt minket jelenleg, az a terjedési képessége. Ha egyszer kiismertük a vírust vagy úgy mutálódik, hogy elveszíti fertőzőképességét, akkor már nem kell aggódnunk emiatt. De a jövőt tekintve úgy gondolom, hogy még évekig el leszünk foglalva a szekvenálással. Véleményem szerint még legalább 10 évig ezt fogjuk tenni” – tette hozzá Sharon Peacock professzor.

A vakcina állítólag hatékony a variáns ellen is

A jelenlegi vakcinákat a koronavírus korábbi változatai alapján fejlesztették, de a tudósok úgy vélik, hogy az új mutációk ellen is hatékonyak. Peacock szerint úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban forgalmazásra jóváhagyott oltóanyagok jól működnek az országban létező vírusváltozatok ellen. Mindezek ellenére nemrégiben egy idősotthon 14, már beoltott lakója mégis megfertőződött a mutáns vírussal, erről részletesen itt írtunk.

Magyarországon is jelen van

Müller Cecília az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján mondta el, hogy míg néhány nappal ezelőtt Magyarországon még csak 33 ilyen esetet fedeztek fel, addig most ez a szám már 69, kitért arra is, hogy a fertőzéseknek csak egy része hozható összefüggésbe külföldi utazással. 

A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Szlávik János, TV2