Már Magyarországon is elkezdődött a koronavírus brit mutációjának közösségi terjedése, ezért is fontos a védőoltás – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Már 69 esetről tudni Magyarországon

Müller Cecília elmondta: míg néhány nappal ezelőtt még arról számolt be, hogy Magyarországon 33 ilyen esetet fedeztek fel, ma ez a szám már 69, és a fertőzéseknek csak egy része hozható összefüggésbe külföldi utazással. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A védettség kialakulása a cél

Feltétlenül szorgalmazni kell a védettség kialakulását, addig, amíg még nem kell szembesülni a mutáns vírus által okozott fertőzések túl magas számával – tette hozzá.

Kezdődik az oltás a Szputnyik V vakcinával

A tisztifőorvos jelezte, pénteken megkezdődik az oltás az orosz Szputnyik V vakcinával Magyarországon. Első körben mintegy 2600 adag felhasználására van lehetőség, ezeket Budapesten a Dél-pesti Centrumkórházban, a Szent Imre és a Szent János kórházban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) adják be.

Tavaly bukkant fel a brit variáns

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta koronavírus brit mutációja, amelyet ősszel Kentben azonosítottak először, világszerte dominánssá válhat – vélte Sharon Peacock professzor, az Egyesült Királyság koronavírus genetikai felderítési programjának (Covid-19 Genomics UK Consortium) vezetője.

Kapcsolódó:

Végigsöpört az országon

Az új variáns “végigsöpört az országon”, és “minden valószínűséggel végig fog söpörni a világon” – hangsúlyozta a Cambridge-i Egyetem mikrobiológusa a BBC Newscast podcastjának nyilatkozva. 

2020 szeptemberében fedezték fel

A brit mutáció, amelyet először 2020 szeptemberében a délkelet-angliai Kent grófságban észleltek, már a világ több mint 50 országában jelen van. “Ami valójában aggaszt minket jelenleg, az a terjedési képessége. Ha egyszer kiismertük a vírust vagy úgy mutálódik, hogy elveszíti fertőzőképességét, akkor már nem kell aggódnunk emiatt. De a jövőt tekintve úgy gondolom, hogy még évekig el leszünk foglalva a szekvenálással. Véleményem szerint még legalább 10 évig ezt fogjuk tenni” – tette hozzá.

A vakcina állítólag hatékony a variáns ellen is

A jelenlegi vakcinákat a koronavírus korábbi változatai alapján fejlesztették, de a tudósok úgy vélik, hogy az új mutációk ellen is hatékonyak. Peacock szerint úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban forgalmazásra jóváhagyott oltóanyagok jól működnek az országban létező vírusváltozatok ellen. Mindezek ellenére nemrégiben egy idősotthon 14, már beoltott lakója mégis megfertőződött a mutáns vírussal, erről részletesen itt írtunk.

Ez a cél

A Covid-19 Genomics a brit közegészségügyi szervezetek és laboratóriumok hálózata, amely jelenleg naponta mintegy 30 ezer pozitív koronavírustesztet elemez. A cél az, hogy minden pozitív koronavírustesztet genetikailag átvilágítsanak.

Müller Cecília már tegnap is beszélt az operatív törzsön a brit variánsról

Müller Cecília az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy afrikai és brazil mutánst még mindig nem tudtak kimutatni Magyarországon, a brit mutánsok viszont jelen vannak és nem csak azok között, akik korábban utaztak valahova. Továbbá arról is beszélt, hogy ha tért hódít a brit mutáns, több személyt tud egy személy megfertőzni, adott esetben négyet is. Így további emelkedésnek nézhetünk elébe. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A LikeNews koronavírussal kapcsolatos további híreit itt éred el.

Kiemelt kép: Müller Cecília, Facebook videó – Operatív törzs sajtótájékoztató