Az első és mindmáig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan metróval közlekedik. Egy olvasónk kapta lencsevégre ahogy türelmesen ücsörög a szerelvényben a Keletinél.

Farkas Bertalan idén augusztusban lett 70 éves. A legendás űrrepülésre 1980. május 26-án került sor, magyar idő szerint este fél kilenckor indult a rakétája és egy hét múlva, június 3-án tértek vissza a Földre.

„Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.”  – mondta hazaérkezése után egy interjúban Farkas Bertalan.

A metrón ücsörgő Farkas Bertalannak rengeteg elismerése van. Az mellett, hogy űrhajós, űrkutató és profi vadászpilóta a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság Hőse, Ukrajna Aranycsillagának birtokosa, az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, a Space for Earth Alapítvány alapító tagja, Prima Primissima díjas és Gyulaháza díszpolgára. Ezek után tulajdonképpen büszkén ücsöröghet a metrón.

Farkas Bertalan leghíresebb kísérleti programja az űrutazás során az Interferon volt, de a Dóza kísérletben részt vevő, a KFKI által gyártott Pille sugárdózismérő is rendkívül sok eredményt hozott a későbbi kutatások számára Magyarországnak.

A metrózó űrhajós tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak, és mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében.

Olvasóink elől nincsenek biztonságban a metrózó ismert emberek. Legutóbb Demszky Gábort fényképezték le a 4-es metrón, róla itt írtunk.

Kiemelt kép: olvasói fotó