Nem kell állatkertbe menni azért, hogy farkasokat, sőt farkasfalkát lássunk Magyarországon. Elég éjszaka kimenni egy vidéki útra és könnyen találkozhatunk emberre is veszélyes vadállatokkal. Ez történt a minap nem messze a 3-as főútvonaltól Borsodban, ahol farkasokat videózott le egy autós. A felvétel a cikkünk alján nézhető meg.

Előkapta a mobilt, amikor meglátta a farkasokat

Farkasokat videózott le egy erdész az autójából nemrég a Miskolchoz közeli Harsány nevű település külterületén. Amikor meglátta a farkasokat előkapta a mobilját és videót készített az állatokról.

Nem zavartatták magukat a farkasok

A felvételen jól látszik, hogy több farkas is átsétállt előtte az úton, közvetlenül az autója közelében haladtak el. A vadállatokat nem zavarta az autó motorhangja vagy a világítás.

Lehúzta a sofőr az ablakot

Amikor az autó előtt átmentek, körbejárták a kocsit. A sofőr lehúzta az ablakot, hogy a jármű hátsó részénél eltűnő állatokat jobban lássa a kamerájával.

Körbejárták az autót

Ekkor az egyik farkas megtorpant és visszanézett, majd az autó háta mögött abba az irányba ment tovább, ahonnét érkezett az autó előtt, vagyis körbejárták a kocsit.

Jobb bele sem gondolni

Egy ilyen helyzetben, ha egy biciklis fut össze a farkasfalkával, jobb bele sem gondolni mi történhetett volna, hiszen tudjuk, a falkába öszeállt farkasok ravaszok és becserkészi az áldozatát.

Nádifarkasok Budapest környékén

Nádifarkasokról is írt nemrég a Budapestkörnyéke portál, a sakálok beköltöztek Budapest környékére. A dél-budai Pátyon rendszeresen előfordulnak, többször esténként a településre is bejárnak. Egy olvasónk ezt a történetet osztotta meg velünk:

Éreztem, hogy valaki figyel

„Este tíz óra körül a teraszunkon ültem, olvasgattam a telefonomon, úgy éreztem, valaki figyel. Oldalra néztem és azt láttam, hogy alig két méterre tőlem a fűben ül egy sakál és bámul. Ijedtemben azt kérdeztem tőle kiabálva, te mit keresel itt? Erre fogta magát és nesztelenül eltűnt a sötétben. Szóltam a férjemnek, hogy sakál van az udvarban, ő lámpával körbejárta a kertet, de nem talált semmit, addigra valószínű kiment már valahol. Másnap elment a gazdaboltba, vett sűrűszövésű dróthálót és lezárta vele azokat a réseket a kerítés mentén, ahol beférhetett.” – mesélte pátyi olvasónk a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak.

Veszélyesek a gyerekekre

A történet nem egyedi. Mint kiderül Pátyon és környékén több sakálcsalád telepedhetett meg, hiszen a község több pontján is láttak vadállatokat, több udvarba is bejárnak. Ilyenkor érdemes szólni a helyi gyepmesternek, aki értesíti a természetvédelmi hatóságot, ahol eldöntik mi legyen: befogják vagy kilőjék a sakálokat. A sakálok gyakran csoportosan mozognak, kifejezetten veszélyesek a gyerekekre és a kisebb testű háziállatokra.

Támadó vaddisznók

Veszélyes állatokból a települések közelében tényleg nincs hiány. A vaddisznók, különösen májusban roppant agresszíven viselkednek. Nemrég megírtuk, hogy Kerepesen megtámadott egy koca egy játszótéren egy anyukát és a gyermekét, de arról is beszámoltunk, hogy Szentendrén egy kutyára támadt egy vadkan.

Medve szaladt Miskolcon

Bármennyire is furcsa, a barnamedvék is visszaköltöztek Magyarországra. A Kékvillogó.hu hírportálnak az egyik olvasója küldte el idén októberben azt a videót, ahol jól látszik, hogy Miskolc egyik utcájában rohan a mackó. A videót ide kattintva nézheted meg.

Sok a veszélyes vadállat

Egykor a gyerekeknek azt tanították, hogy a magyar erdőkben nincsenek veszélyes vadállatok. Ma már ez egyáltalán nem igaz. A medve, a sakál vagy a farkas kifejezetten veszélyes ragadozó és ha úgy tartja kedvük az embereket is megtámadják, érdemes óvatosnak lenni az elhagyatott területeken.

Itt a farkasokról készült videó

Kiemelt kép: részlet a videóból