Bár a hazai koronavírus fertőzöttek számában pozitív változás mutatkozott meg az elmúlt napokban és a halálos áldozatok száma is csökkent, mégis szomorú reggelre ébredtünk, ugyanis a járvány halálos áldozatainak száma elérte a tízezret.

Az elmúlt 24 óra

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta 870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 329 721 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 103 beteg

Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 080 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 176 576 fő, az aktív fertőzöttek száma 143 065 főre csökkent. 5760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

A LikeNews koronavírus híreit itt találod.

Érkezik a harmadik Pfizer-vakcina szállítmány

A mai napon megérkezik a harmadik Pfizer-vakcina szállítmány is Magyarországra, amelyekkel immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

Új szakasz a védekezésben

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A mai napi szállítmány újabb 39 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára, Szekszárdra, Zalaegerszegre.

A NAPI JÁRVÁNYÜGYI ADATOK:

Egészségügyi dolgozók oltása

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is folytatja az egészségügyi dolgozók megszólítását és meghívását a koronavírus elleni védőoltásra. Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért.

Szlávik János szerint az oltás nem csak a betegségtől véd 

Az oltás nem csak a betegségtől, a félelemtől is megvéd – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornán hétfő este.

Más életminőség

A vakcina nyújtja a fertőző betegségek ellen a legjobb védelmet, de egyúttal más életminőséget is jelent, és ezt felismerik az emberek. Ahogy telik az idő, egyre többen szeretnék beoltatni magukat – mondta a szakember.

Sajtóközleményt adott ki a Jobbik

Miután a járvány halálos áldozatainak a száma elérte itthon a tízezret sajtóközleményt adott ki a Jobbik, melyben többek között arról beszélnek, hogy az EU járványügyi központja (ECDC) szerint a magyar Covid-19 kumulált halálozás a harmadik legmagasabb az EU-ban és a teljes járványidőszak halálozási száma is többszöröse a hasonló méretű és a környező országokénak.

A KSH adatai

Ezzel egyidejűleg az utóbbi hónapokban, a KSH adatai szerint, a nem Covid halálozás is soha nem látott rekordokat dönt. Arra, hogy más európai országokkal összevetve Magyarországon ennyivel több emberéletet követelt a járvány, semmilyen más magyarázat nincs, mint az Orbán-kormány alkalmatlansága, önzése és képmutatása – írják a közleményben. Az elhunyt 10.000 fő megfelel egy magyar város teljes lakosságának, és ötszöröse az 1956-ban a barikádokon elesett magyarokénak. A Covid-ban elhunytak közül sokan sajnos teljesen értelmetlenül és szükségtelenül fejezték be idejekorán életüket, mert a haláluk elkerülhető lett volna, ha a – minden hatalommal felruházott – kormány idejében cselekszik, illetve helyes döntéseket hoz, áll a Jobbik közleményében.

Mindeközben lezárták Angliát

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében

Kedden éjféltől érvényes

A kedden nulla órától érvénybe lépő intézkedést Boris Johnson miniszterelnök jelentette be hétfő esti televíziós beszédében.

Rengetegen kapták már meg a vakcinát

Johnson hangsúlyozta ugyanakkor: az Egyesült Királyságban már több ember kapta meg a koronavírus elleni oltást, mint Európa többi országában együttvéve, és a kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból február közepére már mindenkinek beadják a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Vajda János