Az oltás nem csak a betegségtől, a félelemtől is megvéd – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornán hétfő este.

Más életminőség

A vakcina nyújtja a fertőző betegségek ellen a legjobb védelmet, de egyúttal más életminőséget is jelent, és ezt felismerik az emberek. Ahogy telik az idő, egyre többen szeretnék beoltatni magukat – mondta a szakember.

ANGLIÁBAN ZÁRLATOT RENDELTEK EL:

Csökken a fertőzöttek száma

Annak kapcsán, hogy napok óta csökken az új koronavírus-fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma, a főorvos úgy reagált: továbbra is vigyázzunk, tartsuk be a védelmi intézkedéseket, és várjuk a vakcinát.

Harmadik hullám

Szlávik János szerint a járvány harmadik hullámát még valószínűleg nem az oltás, hanem a szigorú védelmi intézkedések, lezárások fogják megakadályozni.

IDE KAPCSOLÓDIK:

Sok vakcina

Ha nagyon gyorsan, nagyon sok vakcina érkezik az országba, akkor könnyű helyzetben leszünk, de ezt semmi nem garantálja – jegyezte meg a főorvos.

EZ IS ÉRDEKELHET:

80 ezer adag vakcina

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Újabb vakcinák várhatók

Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

Tesztelés

A hétvégén lezajlott az óvodai és iskolai dogozók gyorstesztelése a kormányhivatalok szervezésében. A tesztelésre jelentkezett köznevelésben dolgozók az óvoda- és iskolakezdés előtt megtudhatták, ha esetleg fertőzöttek. A cél továbbra is az, hogy az óvodák és iskolák működése zavartalan legyen és a kisgyermekes szülők dolgozni tudjanak.

Ezt mondta korábban Szlávik az oltásról:

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azt is elmondta, hogy a második oltás után egy héttel alakul ki a védettség.

Szlávik János a HírTV-nek hangsúlyozta, hogy a vakcina beadása nem kötelező. Aki viszont kéri, az 21 nappal az első oltás után kapja meg a másodikat, ami után egy héttel kialakul a védettség.

Jó vagy rossz?

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa kijelentette, hogy szerinte egy oltóanyag nem attól lesz jó vagy rossz, hogy a világ melyik részéről származik. Ami viszont biztos, hogy ha törzskönyveznek egy védőoltást, akkor abban meg lehet bízni.

Kiemelt kép: Szlávik János