Az FDA, azaz az amerikai gyógyszerhatóság szakértői péntek este javaslatot tettek a Johnson and Johnson belga leányvállalata, a Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett, koronavírus elleni védőoltás jóváhagyására. A gyógyszerhatóság kérte a magyar vonatkozásokkal is bíró vállalat vakcinájának engedélyezési kérelmét.

Ez lehet a harmadik védőoltás az USA-ban

A Pfizer és a Moderna vakcina mellett, a Johnson and Johnson oltóanyaga lehet a harmadik, amelyet alkalmaznak az Egyesült Államokban a Covid-19 ellen, abban az esetben, ha az oltóanyagot pozitívan bírálják el. Az előző két említett vakcinát Magyarországon is alkalmazzák. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Különbözik az eddigi védőoltásoktól

A Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett vakcina azért is különbözik, az eddigi koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagoktól, mert elegendő lesz egy dózist beadni belőle, így ennek köszönhetően jóval rövidebb idő kell majd a védettséghez, azoknak, akik ezt kapják majd meg, valamint logisztikailag is egyszerűbb, hogy nem kell egy második oltást megszervezni – írja az Index.

Ebben is előnyt élvez

Közben az FDA és a vállalat által közzétett adatok alapján kiderült, hogy az új vakcina a tünetmentes esetek kialakulását is megelőzte 74%-ban a többi oltóanyaghoz képest, így elképzelhető, hogy nem csak a betegség ellen, de a terjedés megelőzésére is alkalmas szert állítottak elő.

Senki sem hunyt el

A védőoltás vizsgálata során egyetlen beoltott páciens sem hunyt el koronavírus-fertőzésben, tehát teljes védelmet nyújtott a halálos lefolyás ellen. A vakcinát egyébként 3 földrészen, 8 országban, 45 ezer betegen vizsgálták. Továbbá az USA-ban beoltott betegek körében 86 százalékos védelmet nyújtott súlyos lefolyású Covid–19 ellen, és ez ellen-Dél Afrikában is 82 százalékban védettséget adott, ami rendkívül fontos a terjedő mutációk miatt.

Szerbiában szigorítanak

Rövidített munkaidővel, 14 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok a hétvégén Szerbiában a koronavírus-járvány miatt – a járvány kezelésével megbízott válságstáb döntése egyelőre csak erre a hétvégére vonatkozik, de ha nem javulnak a mutatók, a következő hétvégékre is kiterjeszthetik az intézkedést.

Felszálló ágban a harmadik hullám

A LikeNews is megírta, hogy itthon a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért kérik, hogy aki még nem tette, az regisztráljon az oltásra. A háziorvosok jelenleg is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. Csütörtökön újabb AstraZeneca és Moderna szállítmány érkezett.

Terjed a brit mutáns

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. 

Áder Jánost is beoltották

Megkapta a koronavírus elleni védőoltást Áder János köztársasági elnök, aki a közmédiának pénteken nyilatkozott erről. Az államfő elmondta: néhány héttel ezelőtt Szlávik Jánosnak, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosának és háziorvosának is feltette a kérdést, ha várnia kellene – mert csak akkor kerül sorra – a Pfizer vagy a Moderna vakcinájára “szeptemberig, októberig, vagy holnap, holnapután” megkaphatja az orosz vagy a kínai vakcinát, mit javasolnak. Erre mindketten azt válaszolták: “minél előbb oltani, minél előbb megkapni az oltást” – fűzte hozzá Áder János.

A kínai vakcinát kapta meg

A köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.

Erre kért mindenkit a köztársasági elnök

Áder János arra kérte minden honfitársát, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra minél hamarabb. Aki pedig lehetőséget kap, hogy bármilyen, a magyar hatóságok, a magyar szakemberek által jóváhagyott vakcinával megkapja az első, majd a második oltását, azt tegye meg.

Reméli, hogy hamarosan lecseng a járvány

“Bízzunk az orvosainkban, bízzunk az egészségügyi ellátórendszerünkben” – hangsúlyozta az államfő, hozzátéve: reméli, “hogy akkor a járványt is hamarosan magunk mögött tudhatjuk”. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Pixabay