Nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal kitört az Etna szicíliai vulkán, ami miatt lezárták a közeli Catania repülőterét kedd este, károkról vagy sérülésről egyelőre nincs hír.

Évek óta nem történt ilyen

Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint évek óta nem volt tapasztalható ekkora erejű kitörés. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több száz kilométerről is látni lehetett

Az Etna ébredését több tíz kilométeres távolságban is hallható mely morajlás kísérte. A vulkán dél-keleti kráteréből először hamufelhő emelkedett fel, amely száz kilométeres távolságban is látható volt.

FRISS! Keresztanyu a kulisszák mögött: így lett Ökörapátiból Makkosszállás! – videó

Vörösen izzó látvány

Majd a kráterből lávafolyam tört fel: ennek nyomására a hegynyílás egy része beomlott, és izzó lávarögök repültek tűzijátékszerűen a levegőbe. A lávafolyam a Bove-völgy felé halad. Az este beálltával a vörösen izzó folyó különleges látványt nyújt – írja az MTI.

Lávarögök hullottak

Catania városára és a környező területre vörös színű hamu és kisebb lávarögök hullottak, amelyek között a legnagyobbak átmérője elérte az egy centimétert.

Ne hagyd ki! Ezt nem hiszed el, milyen hobbit talált magának Emilio – fotó

Lezárták a repteret

Károk, sérülések nem keletkeztek. Catania repülőterét este hat óra után lezárták.

Ezt írták

Az Etnával évezredek óta együtt élő szicíliaiak közösségi oldalaikon azt írták, a vulkán most “komolyra vette a kitörést”.

Idén már kitört egyszer

Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív vulkánja legutóbb január 18-án tört ki. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Pexels