Mint ahogyan arról a LikeNews is hírt adott az FDA, azaz az amerikai gyógyszerhatóság szakértői péntek este javaslatot tettek a Johnson and Johnson belga leányvállalata, a Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett, koronavírus elleni védőoltás jóváhagyására. A gyógyszerhatóság kérte a magyar vonatkozásokkal is bíró vállalat vakcinájának engedélyezési kérelmét.

Ez lehet a harmadik védőoltás az USA-ban

A Pfizer és a Moderna vakcina mellett, a Johnson and Johnson oltóanyaga lehet a harmadik, amelyet alkalmaznak az Egyesült Államokban a Covid-19 ellen, abban az esetben, ha az oltóanyagot pozitívan bírálják el. Az előző két említett vakcinát Magyarországon is alkalmazzák. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Március 11-én hozhatnak döntést

Most kiderült, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 11-én hoz döntést arról, hogy feltételes forgalmazásra ajánlja-e a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár koronavírus-elleni egykomponensű védőoltását – közölte Twitteren az amszterdami székhelyű uniós szervezet. FONTOS! Hoppá: ebben az országban meghaladta a 20 milliót a beadott oltások száma

Különbözik az eddigi védőoltásoktól

A Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett vakcina azért is különbözik, az eddigi koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagoktól, mert elegendő lesz egy dózist beadni belőle, így ennek köszönhetően jóval rövidebb idő kell majd a védettséghez, azoknak, akik ezt kapják majd meg, valamint logisztikailag is egyszerűbb, hogy nem kell egy második oltást megszervezni – írja az Index.

Ebben is előnyt élvez

Közben az FDA és a vállalat által közzétett adatok alapján kiderült, hogy az új vakcina a tünetmentes esetek kialakulását is megelőzte 74%-ban a többi oltóanyaghoz képest, így elképzelhető, hogy nem csak a betegség ellen, de a terjedés megelőzésére is alkalmas szert állítottak elő.

Senki sem hunyt el

A védőoltás vizsgálata során egyetlen beoltott páciens sem hunyt el koronavírus-fertőzésben, tehát teljes védelmet nyújtott a halálos lefolyás ellen. A vakcinát egyébként 3 földrészen, 8 országban, 45 ezer betegen vizsgálták. Továbbá az USA-ban beoltott betegek körében 85 százalékos védelmet nyújtott súlyos lefolyású Covid–19 ellen, és ez ellen-Dél Afrikában is 82 százalékban védettséget adott, ami rendkívül fontos a terjedő mutációk miatt. NE HAGYD KI! “Minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye az újabb mutánsok keletkezésének” – ezt mondta a víruskutató

Vasárnap hagyták jóvá a vakcina alkalmazását

Mint ismert az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ szakértői bizottsága vasárnap hagyta jóvá a vakcina alkalmazását. Az amerikai szakemberek szerint az oltóanyag lefagyasztás nélkül is szállítható és tárolható, illetve mint írtuk 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a vírus okozta betegség súlyos szövődményeinek kialakulását.

Feltételes forgalomba hozatal

Az Európai Bizottság az EMA ajánlásának birtokában adhatja meg a feltételes forgalomba hozatali engedélyt a vakcina európai alkalmazására. Az EMA ezidáig a német BioNTech és az amerikai Pfizer, a szintén amerikai Moderna, valamint az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca vállalat által kifejlesztett vakcinákat ajánlotta feltételes forgalomba hozatalra. EZ IS ÉRDEKELHET! Nagy a baj: az élelmiszerboltokat is elérte a koronavírus harmadik hulláma, veszélyben a nyitvatartás

Magyarországon jelenleg ezek a vakcinák érhetők el:

Hamarosan Magyarországra is megérkezik

Szlávik János egyébként pár nappal ezelőtt beszélt a Johnson&Johnson vakcináról, melynek kapcsán hátrányként említette, hogy nem olyan hatásos, mint azok az oltások, amelyekből emlékeztető oltást kell beadni. Elmondása szerint ez a vakcina 28 nap után 60-70% védettséget ad és 85%-ban megakadályozza a súlyos fertőzést. Mint mondta az oltást most engedélyezték Amerikában, napokon belül európai engedélyt is kap, így hamarosan Magyarországra is megérkezik. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás Freepik