A járvány lassítása és az idősek védelme érdekében keddtől ismét vásárlási idősávot vezettek be a 65 éven felüliek számára – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert is beszélt a vásárlási idősávról

Kiss Róbert alezredes elmondta: hétköznaponként reggel 9 és 11, hétvégente reggel 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletekbe, valamint a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekbe, gyógyszertárakba. Hozzátette: az idősek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak.

A védett idősávokra vonatkozó szabályok

A védett idősávra vonatkozó szabályok betartásáról az üzletek üzemeltetőinek, alkalmazottainak kell gondoskodniuk, fel kell szólítaniuk az illetékteleneket a bolt elhagyására, ha pedig ez nem vezet eredményre, értesíteniük kell a rendőrséget – hívta fel a figyelmet Kiss Róbert.

A települések 91 százaléka érintett

Már a magyarországi települések 91 százalékában van igazolt fertőzött – ezt az országos tisztifőorvos közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

A legtöbb fertőzött még mindig Budapesten van

Müller Cecília elmondta: a legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében van, ahol 29 240, illetve 19 191 igazolt pozitív embert regisztráltak. A legkevesebb fertőzöttet, 1972-t Tolna megyében tartanak nyilván. A 47. héten Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron nőtt a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, ezekben a városokban a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani. Kecskeméten és Szolnokon ugyanakkor az örökítőanyag csökkenő mennyiségét mérték – ismertette.

Közölte a járványügyi adatokat is

A tisztifőorvos közölte: hétfőn 3929 új fertőzöttet regisztráltak, jelenleg 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. „Ezek a számok enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben nőnek” – fogalmazott.

Az aktuális járványügyi adatokat itt olvashatod el.

Kérdésekre adott válaszok:

Majka hazatérhetett, de a tesztje még pozitív...

Müller Cecília erre azt mondta, szívből örül, hogy az énekes hazatérhetett, (A kérdésben egyébként nem hangzott el Majka neve, csak annyi, hogy egy énekes, de a célzás valójában egyértelmű, hiszne mint ahogyan azt a LikeNews hírportálon is megírtuk Majka végre hazatérhetett a kórházból.)

Müller hozzátette: ő jelképévé vált annak, milyen megfeszített munkát végeznek az egészségügyi dolgozók. A lényeg, hogy azt, akinek az állapota már nem teszi szükségessé, hogy kórházban maradjon, hazaengedik. Pozitivitása, vírusürítése még fennállhat. Előfordulhat, hogy a beteg hosszasan is pozitív marad, de fizikailag már meggyógyult. Számos esetben előfordul, hogy egy pozitív és egy negatív lelet születik. Könnyebb betegséglefolyás esetén három tünetmentes nap után, egyben a megfertőzéstől számított 10 nap elteltével a beteg felszabadítható, ha tünetmentes valóban, mert ennyi nap után már a WHO szerint sem ürít vírust. A súlyosabb lefolyású eseteknél – a kezelőorvos ítéletével egyetértésben – a 21. napon egészségesnek minősül a páciens, ha más egyéb betegsége nem gátolja ezt. A PCR-teszt a diagnózis felállítását segíti, de a beteg „felszabadítását” ebben a többhetes időszakban már nem befolyásolja.

A pedagógusok első tesztjei mit mutatnak?

Hetente közlik majd az addig feltárt eredményeket.

Pozitív teszttel engedtek haza egy ismert zenészt. Rájuk milyen szabályok vonatkoznak?

Ha valaki már nem szorul kórházi ellátásra, akkor hazatérhet, de a vírusürítése még fennállhat. Követik a hazatérő beteg állapotát, előfordulhat, hogy hosszabb ideig pozitív lesz, ha súlyos tünetei voltak. Ha teljesen tünetmentes, akkor a 21. napon egészségesnek minősül.

Masszőrök, csontkovácsok milyen óvintézkedéseket tegyenek?

A működésük megengedett, de fokozottan be kell tartani a higiénés szabályokat. A szolgáltató és az ügyfél is legyen egészséges, gyakori legyen a fertőtlenítés. Mindkét fél viseljen maszkot.

Hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg?

A járvány alatt az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik ki. Általában 10-15 százalék szokott lenni a világban. Fegyelmezetten viselik a védőfelszereléseket a magyar egészségügyi dolgozók.

Az idősek miért mehetnek bármikor vásárolni?

Az időseket védik a védett sávval, a többiek legyenek türelemmel. Ez egy lehetőség az időseknek.

Miért nem kötelező a tesztelés az oktatási intézményekben?

Ez egy egyéni döntés, csak ajánlják és javasolják minden intézményi dolgozónak. Ez hasonló a szűrővizsgálatokhoz, ez csak egy lehetőség.

Szükség van-e további szigorításra?

A számadatokat és a körülményeket vizsgálja az operatív törzs, a javaslatait megfogalmazza a kormánynak, amely szerdán vizsgálja felül az eddigi döntéseket, mert eltelt két hét a mostani szabályok bevezetése óta.

Kiemelt kép: Müller Cecília