A járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek, fegyelmezettnek kell maradni – erről írt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-bejegyzésében vasárnap.

Nehéz hetek jönnek

A járványügyi védekezés eddigi legnehezebb hetei állnak előttünk. Hétfőtől olyan korlátozások lépnek életbe, amelyek célja a személyes találkozások számának és lehetőségének minimálisra csökkentése – hívta fel a figyelmet. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezt írta

„A legtöbb magyar család már szembesülhetett a koronavírus-fertőzés valóságával, de a tavasz beköszöntével bizonyára vannak, akik a bezárkózás, életünk szigorúbb korlátok közé szorítása ellen zsigerileg tiltakoznak” – írta.

Erre kér mindenkit

Kásler Miklós a bejegyzésben orvos-miniszterként arra kért minden magyar embert, hogy tartsa be a járványügyi szabályokat, mert „ezek betartásával tudjuk szeretteink, ismerőseink, honfitársaink életét megmenteni”.

Versenyfutás az idővel

A mielőbbi szabadulás reményében versenyt futunk az idővel az oltások tekintetében. A társadalmi védettségnek ugyanis a közel egymillió beoltott, valamint az európai és világviszonylatban is előkelő átoltottsági adataink ellenére sem állunk még azon a fokán, amivel a fertőzöttek és a betegek számának meredek emelkedését vissza lehetne fogni. Ezért kell fegyelmezettnek maradni! – fogalmazott Kásler Miklós.

Ezt mondta Müller Cecília

A kéthetes zárással megszakítható a fertőzési lánc, a koronavírus elleni védőoltások beadásának folytatásával pedig a betegségre fogékonyak számát tudjuk csökkenteni; a két intézkedés azt fogja eredményezni, hogy csökken a fertőzöttek száma – mondta az országos tisztifőorvos a Kossuth rádióban.

Heroikus küzdelem

Müller Cecília úgy fogalmazott, “heroikus küzdelmet folytatunk a járvánnyal”. Főleg az új mutánsok miatt a harmadik hullám “rendkívül erőteljesen zajlik”, naponta egyre több fertőzöttet regisztrálnak, egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre is.

Szombaton drámai adatok jöttek

Felidézte: szombaton meghaladta a hétezret az új fertőzöttek száma, a dinamikus emelkedés pedig azt üzeni a járványügyi szakembereknek, hogy a korábban bevezetett intézkedések már nem elegendőek, újakra van szükség.

Várható volt, hogy megjelennek a vírus variánsok

Az országos tisztifőorvos azt mondta, nem remélte senki, hogy Magyarországot elkerülik a vírusvariánsok, tudták, hogy ezeket előbb-utóbb itthon is kimutatják. “Nem tudunk mást tenni, mint a fertőzési láncot megszakítani” – jelentette ki. EZ IS ÉRDEKELHET! Továbbra is nagyon magas az új fertőzöttek száma, 108 emberéletet követelt a koronavírus

Miért kellettek a szigorítások?

Arra a kérdésre, mit eredményez a kormány által bevezetett szigorú zárás, Müller Cecília kifejtette: átlagosan 5-6 nap a vírus lappangási ideje, a kéthetes zárás alatt megszakítható a fertőzési lánc, hiszen az emberek nem tudják egymásnak a fertőzést átadni.

Káosz az oltás körül

Mint ahogyan azt a LikeNews hírportál is megírta a hétvégén 74 ezer embert kívántak beoltani az AstraZeneca védőoltással, ám a tömeges kampányt pénteken valamiért – technikai hibára hivatkozva – lemondták. PÁNIK! Pánik! Lefosztották az emberek az FFP2-es maszkkészleteket, pedig be sem jelentették, hogy kötelező lenne

Többen szerencsét próbáltak

Ennek ellenére mint megírtuk többek bepróbálkoztak és felkeresték kijelöl oltópontot, ahol aztán gond nélkül megkapták a vakcinát. A HVG például azt írta egy budapesti férfi több tízezer emberrel egyetemben megkapta az előjegyzést lemondó sms-t, de úgy döntött, azért ő megpróbálja megkapni az oltást. Lesz, ami lesz alapon érkezett a helyszínre, úgy volt vele, hogy majd ott kiderül, számoltunk be róla egy korábbi írásunkban.

Probléma nélkül megkapta az oltást

Mint megírtuk a férfi miután megérkezett a számára kijelölt fővárosi oltópontra megmutatta az ügyintézőknek a behívó sms-t, majd pedig a helyszínen mindenféle probléma nélkül megkapta a vakcinát. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Kásler Miklós – Forrás: Youtube-videó