A LikeNews.hu is beszámolt róla, hogy 99 éves korábban pénteken elhunyt Fülöp herceg. A herceg az utóbbi időben sokat betegeskedett, február közepétől március közepéig közel egy hónapot töltött kórházban. Századik születésnapját júniusban ünnepelte volna.

Harry elmegy, Meghan nem

A várandós Meghan Markle orvosai döntése alapján nem fog elutazni a szigetországba a herceg temetésére, míg Harry részt vesz a nagypapája búcsúztatóján – írja a Blikk. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Egy hónappal ezelőtt botrányos interjút adtak

Harry és Meghan egy hónappal ezelőtt Oprah Winfreynak adott botrányos interjút a királyi családról. Az interjú során kiderült, hogy Meghan az őt ért nyomás miatt öngyilkos gondolatokkal küzdött, valamint a család néhány tagja azon gondolkodott, hogy a házaspár gyermekének Archie-nak mennyire lesz sötét a bőrszíne. Harry pedig arról vallott, hogy csapádban érezte magát az Egyesült Királyságban.

Jövő szombaton temetik

Fülöp temetését április 17-én szombaton fogják tartani. Erzsébet királynő férjének a búcsúztatóján a koporsót a windsori kastélyból egy ünnepélyes menet fogja átvinni a Szent György kápolnába. Fülöpöt a királyi család tagjai számára fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen helyezik végső nyugalomra. A temetésén 30 fős létszámkorlát lesz érvényben. KAPCSOLÓDÓ! Nemzeti gyász vette kezdetét – Már azt is lehet tudni, hol temetik el Fülöp herceget

Személyes tárgyakat helyeznek a koporsóra

Fülöp személyes zászlaját, egy koszorút, az elhunyt herceg tengerészsapkáját és kardját helyezik majd a szertartáskor a koporsóra. OLVASD EL EZT IS! Megszületett II. Erzsébet királynő 10. dédunokája, ezt a nevet kapta a pici

Forth Bridge menetrend

Fülöp halálának bejelentésével életbe lépett a Forth Bridge néven kidolgozott menetrend, amely a temetés időpontjáig határozza meg az állami és protokolláris teendőket. Ennek első pontja azt írja elő, hogy William Robert Peel lordkamarás – az udvar legmagasabb rangú polgári köztisztviselője – és Boris Johnson miniszterelnök konzultáljon a királynővel és tudakolja meg, hogy az uralkodónak van-e valamely különleges kívánsága a temetési szertartással kapcsolatban.

A királynő jelentette be

Fülöp halálát felesége, II. Erzsébet királynő jelentette be pénteken. A herceg a a windsori kastélyban hunyt el, rendkívül fontos volt számára, hogy ne kórházban érje a halál. EZ IS ÉRDEKELHET! Isten veled Fülöp herceg! Íme, 5 dolog, amit biztosan nem tudtál róla

73 évig voltak házasok

A királynő és férje 73 évig éltek házasságban, ebből 69-et már úgy, hogy Erzsébet került a trónra. Fülöp a hosszú évtizedek alatt mindig a felesége mellett állt. Erzsébet 1997-ben a házassági évfordulójukon azt mondta, hogy ő, a családjuk és több ország is rengeteget köszönhet Fülöpnek, többet mint amennyit a herceg beismerne.

Nemzeti gyász

Fülöp halálhírének pénteki bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött, amely a herceg temetéséig tart. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában. EZ IS ÉRDEKELHET! Hoppá: Meghan Markle lehet az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke?

Félárbocra eresztett brit lobogók

A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót. A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek.

Pár hete kórházban ápolták, ám haza mehetett

Fülöp, aki június 10-én töltötte volna be századik életévét, március 16-án hazatérhetett a kórházból Windsorba, de halálának pénteki bejelentéséig már nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Károly trónörökös

Ennek értelmében továbbra is Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Kiemelt kép: Harry herceg és Meghan Markle – Forrás: Youtube-videó