99 éves korában elhunyt Fülöp herceg. Erzsébet királynő férje 28 hónapot töltött kórházban az elmúlt hónapokban fertőzés és szívproblémák miatt. Nemrégiben a herceget hazaengedték azonban ma reggel Fülöp elhunyt.

A királynő jelentette be

A királyi család hivatalos Instagram-oldalán leírják, hogy II. Erzsébet királynő bejelentette, hogy imádott férje Fülöp ma reggel elhunyt. A herceget a halál a Windsor kastélyban érte. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

A királyi család közösségi oldalán jelentette be a szomorú hírt:

73 évig voltak házasok

A királynő és férje 73 évig éltek házasságban, ebből 69-et már úgy, hogy Erzsébet került a trónra. Fülöp a hosszú évtizedek alatt mindig a felesége mellett állt. Erzsébet 1997-ben a házassági évfordulójukon azt mondta, hogy ő, a családjuk és több ország is rengeteget köszönhet Fülöpnek, többet mint amennyit a herceg beismerne.

Egy felvétel Fülöp és Erzsébet esküvőjéről 1947-ből

A 73. évforduló

A pár 73. házassági évfordulója alkalmából tavaly ősszel egy fotót tettek közzé a királyi család közösségi oldalán. A kép még Erzsébet és Fülöp fiatalkorában készült, az 1947-es nászútjukon.

Élettörténete

A herceg közel 100 évvel ezelőtt, 1921. június 10-én Görögországban született, de menekülnie kellett a hazájából, ugyanis száműzték a családjával együtt. A tanulmányait Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban végezte. Erzsébettel 1939-től kezdtek el levelezni, de az első találkozásukra 1934-ben került sor. A második világháború után Erzsébet apja, György engedélyt adott Fülöpnek, hogy feleségül vegye a lányát. EZ IS ÉRDEKELHETI! Kiderült II. Erzsébet és Fülöp herceg dédunokájának a neve – Az újdonsült szülők ő előtte szerettek volna tisztelegni

Házasságuk

Mielőtt 1947 júliusában hivatalosan bejelentették eljegyzésüket, lemondott görög és dán királyi címeiről, brit állampolgárságúvá vált és az anyai nagyszülők vezetéknevét a Mountbatten nevet vette fel. 1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet. Közvetlenül az esküvő előtt ő lett Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója. A herceg elhagyta az aktív katonai szolgálatot, amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Magyarországon is jártak

A brit uralkodó és férje 1993 májusában tett hivatalos látogatást Budapesten. Egyik első útjuk az Operába vezetett, ahol természetesen az eredetileg a Habsburgok számára fenntartott királyi páholyból tekintették meg az előadást. Őfelsége és az edinburgh-i herceg a budai Várban a Széchényi Könyvtárban is járt, ahol megnézett számos ott őrzött történelmi dokumentumot. Állítólag Fülöp herceg a magyar út alatt sütötte el egyik legnagyobb mondását, amikor a magyar konyha legkevésbé sem diétás jellegére utalva így szólt egy brit turistához: „A derékméretéből ítélve nem lehet itt túl régóta.” – írja a We Love Budapest.

Február közepén került be a kórházba

Mint megírtuk a 100. évében járó Fülöp herceg februárban feküdt be a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházba. Az udvar illetékese nem részletezte, hogy a hercegnek milyen panaszai vannak, csak annyit közölt, hogy Fülöp nem érezte jól magát, és orvosának tanácsára vonult néhány napra kórházba megfigyelés és pihenés céljából. 

Visszaszállították a magánkórházba

Fülöp hercegen egy kardiológiai beavatkozást hajtottak végre a Szent Bertalan kórházban, majd visszaszállították a londoni VII. Eduárdról elnevezett magánkórházba, ahová először is vitték. KAPCSOLÓDÓ! Jó hír: hazaengedték a kórházból Fülöp herceget

Károly herceg meglátogatta a kórházban

Mint megírtuk Károly az édesapját a kórházba kerülése után is meglátogatta. A herceg akkor könnyes szemmel távozott az intézményből. Nemrég pedig kiderült, hogy Fülöp azért kérette magához a fiát, hogy a család jövőjéről döntsenek. Károly 30 percet töltött az édesapjánál, mielőtt könnyes szemmel távozott.

Március közepén hazaengedték a kórházból

A LikeNews.hu is beszámolt róla, hogy a herceg 28 napot töltött kórházban. Habár az elmúlt években többször is szorult kórházi segítségre, ám a mostani volt a leghosszabb, amit az intézményben töltött, de március közepén hazaengedték.

Nem koronavírusos volt

Udvari illetékesek már februárban hangsúlyozták, hogy Fülöp herceget nem koronavírus-fertőzés miatt kellett kórházba vinni. Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő – aki áprilisban ünnepli a 95. születésnapját – január 9-én megkapta a koronavírus elleni oltást. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Kiemelt kép: Fülöp herceg – Forrás: Youtube