Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta kórházban kezelik Fülöp edinburghi herceget, II. Erzsébet királynő férjét. A hírt még a Buckingham Palota közölte múlt szerda délután. Egészen eddig nem lehetett tudni, hogy a herceg miért szorul kórházi kezelésre, mostanra azonban kiderült: fertőzéses megbetegedése van.

Múlt héten vitték be a kórházba

Mint megírtuk a 100. évében járó Fülöp herceg a múlt kedden feküdt be a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházba. Az udvar illetékese az akkori hivatalos közleményben nem részletezte, hogy a hercegnek milyen panaszai vannak, csak annyit közölt, hogy Fülöp nem érezte jól magát, így orvosának tanácsára vonult néhány napra kórházba megfigyelés és pihenés céljából. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fertőzéses megbetegedés

A kórházi kezelés azonban már egy hete tart, és a Buckingham-palota – a brit királyi család első számú londoni hivatala és rezidenciája – a sokasodó találgatásokra reagálva kedd délután rövid közleményt adott ki, miszerint az edinburgh-i hercegnek fertőzéses megbetegedés miatt van szüksége kórházi ápolásra, de reagál a kezelésre és jól érzi magát.

Még néhány napig kórházban lesz

A palota szóvivője továbbra sem részletezte, hogy a királynő férje milyen betegséggel bajlódik, közölte ugyanakkor, hogy Fülöp várhatóan néhány napig még kórházban marad. A herceg állapotáról szóló sajtótalálgatások különösen azután sokasodtak meg, hogy Fülöpöt a minap meglátogatta a kórházban az uralkodói házaspár legidősebb fia, Károly trónörökös, aki vidéki birtokáról utazott Londonba, kifejezetten a látogatás céljából.

Károly is meglátogatta

A 72 esztendős Károly herceg kórházi látogatása élénk feltűnést keltett, különös tekintettel arra, hogy a királyi család legmagasabb rangú tagjai ritkán keresik fel kórházban tartózkodó szeretteiket, és a koronavírus-járvány miatt a legtöbb brit kórházban szigorúan korlátozzák a betegek látogatását.

Nem koronavírusos

Udvari illetékesek már a múlt héten hangsúlyozták, hogy Fülöp herceget nem koronavírus-fertőzés miatt kellett kórházba vinni. Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő – aki áprilisban ünnepli a 95. születésnapját – január 9-én megkapta a koronavírus elleni oltást.

Már sokkal jobban van

Az uralkodói házaspár legfiatalabb gyermeke, az 56 esztendős Eduárd herceg kedden, nem sokkal a Buckingham-palota közleménye előtt a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, édesapja az egyheti kezelés után már sokkal jobban érzi magát, és alig várja, hogy hazatérhessen.

Júniusban lesz 100 éves

Fülöp herceg, aki júniusban tölti be a 100. életévét, legutóbb 2019 karácsonya előtt töltött négy napot ugyanabban a kórházban, ahol most is kezelik. Az udvar illetékese annak idején is csak annyit árult el, hogy Fülöp egy régebb óta fennálló egészségi probléma miatt, orvosa tanácsára vonult kórházba megfigyelés és kezelés céljából. Az utóbbi egy évtizedben többször előfordult, hogy az edinburghi hercegnek – aki egyébként szinte kikezdhetetlen egészségi állapotáról közismert – kórházi kezelésre volt szüksége, és korábban is voltak fertőzéses megbetegedései.

2011-ben nagyon megijedtek

A legnagyobb riadalmat az okozta, amikor Fülöpöt 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála, és a panasz okát szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

Visszavonult

Az edinburghi herceg 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől és azóta nem fogad el meghívásokat nyilvános eseményekre. II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg novemberben ünnepelték a 73. házassági évfordulóját. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Fülöp herceg, ATV