Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 334 595 fő a beoltottak száma, ebből 398 962 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. 

7706 új fertőzött

7706 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 524 196 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elhunyt 131 beteg

Elhunyt 131 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 083 főre emelkedett. 

További adatok

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 354 817 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 152 296 főre emelkedett.  9300 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1008-an vannak lélegeztetőgépen. 

Folyamatosan oltanak

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán.  Már több mint 3,2 millióan regisztráltak, közülük az idősek oltása a legsürgetőbb feladat, hiszen ők vannak kitéve leginkább a betegség súlyos lefolyásának. A  háziorvosok AstraZenecával, a kórházi oltópontokon pedig Szputnyikkal és Pfizerrel oltják az időseket.

Ezt mondta az AstraZeneca

Az AstraZeneca gyógyszergyár vasárnapi közleménye szerint semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy a cég által az új típusú koronavírus ellen kidolgozott oltóanyag növelné a vérrögképződés kockázatát.

Több térségben is felfüggesztették a vakcinával való oltást

Mint korábban a LikeNews.hu hírportál is megírta elővigyázatosságból több térségben is felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyag használatát, miután több rejtélyes halálesettel hozták összefüggésbe.

Meghalt egy olasz férfi

Ahogy azt megírtuk, nemrégiben egy olaszországi térségben is leállították a vakcinával való oltást, azt követően, hogy  egy tanár az oltás után egy nappal meghalt.

Szombaton oltották be

Mint megírtuk a férfit szombaton oltották be Biella városában. Halála körülményeit vizsgálják, az AstraZeneca használatát azonban azonnali hatállyal felfüggesztették. Azokat, akiket vasárnapra regisztráltak AstraZeneca-oltásra, hazaküldték az oltóállomásokról. A régióban egyelőre csak Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást. 

Szicíliában is felfüggesztették

Korábban az AstraZeneca két sorozata felhasználását függesztették fel Szicíliában,  miután az oltás után néhány esetben vérrögképződést észlelték. Egy katona halála miatt vizsgálatot indítottak. Hétfőtől az egész országban jelentősen szigorítják a járványkorlátozásokat. Az újbóli zárás a hatvanmillió olaszból negyvennyolcmilliót érint.

Már több helyen volt probléma

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta több rejtélyes haláleset is történt, azt követően, hogy az illető megkapta az AstraZeneca védőoltást. Legutóbb tegnap, mint arról beszámoltunk Szlovákiában egy 38 éves tanárnő vesztette életét.

Februárban oltották be

A 38 éves tanárnőt, Antóniát február 13-án oltották be, majd néhány nappal később kórházba került, miután komoly fejfájást, magas lázat és izomfájdalmakat tapasztalt.

Február végén meghalt

A tanárnő február 27-én hunyt el, 14 nappal az oltást követően. A halál pontos okára a boncolás után fog fény derülni, de valószínűleg agyi ödéma és tüdőembólia miatt hunyt el a fiatal tanárnő. A nő trombofíliás volt, ami genetikailag hajlamossá tesz a trombózis kialakulására.

Nincs bizonyíték

Szlovákiában a szakértők kihangsúlyozták, hogy nincs bizonyíték az AstraZeneca beadása és a tanárnő halála közötti összefüggésre. Az országban már 804 esetben tapasztaltak súlyos mellékhatást az AstraZeneca beadását követően, ám halálesetet , amely az oltással lenne összefüggésben még nem jelentettek – írja a Blikk.

Ausztriában is történt hasonló eset

Elhunyt egy nővér Ausztriában nem sokkal azután, hogy megkapta az AstraZenecát, egy másik pedig megbetegedett. Elővigyázatossági okokból vonták ki a forgalomból, azt az AstraZeneca vakcinaszállítmány adagot, amelyet az elhunyt ápoló is kapott, de bizonyíték nincs rá, hogy köze lett volna a halálához. Mielőtt az oltóanyagot engedélyezték 23 ezer emberen tesztelték. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás