Romániában vasárnap meghaladta a tízezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

Már tízezer felett az áldozatok száma

A stratégiai kommunikációs törzs által vasárnap, kora délután közölt hivatalos adatok szerint a járvány kezdete óta 10 047 koronavírus-fertőzött halt meg Romániában, az elmúlt 24 órában 131-gyel nőtt az áldozatok száma.

Kapcsolódó: Újabb fiatal áldozatokat szedett itthon a koronavírus, elhunyt egy 31 éves nő is

Jó hír is van

A hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában is állandósult a fertőzés terjedésének üteme, immár nem növekednek a fertőzés sarokszámai. Harmadik napja csökken a napi új fertőzések kéthetes átlaga, mely 8361 napi esettel csütörtökön érte el a maximumot. A napi elhalálozások kéthetes átlaga azonban 150 körül ingadozik, és nem kezdett csökkenni.

Hatalmas a kórházakra nehezedő nyomás

Továbbra is nagyon erős a kórházakra nehezedő nyomás. A kórházban ápolt koronavírusos betegek száma immár egy hete meghaladja a 13 ezret. Több megyében is megteltek a kórházak, és már nem tudnak újabb betegeket fogadni. Elkezdődött a betegek szállítása a kevésbé fertőzött megyék kórházaiba.

Leterheltek az intenzív oszályok

Tíz napja 1100 fölött van a kórházak intenzív osztályain kezelt betegek száma. Korábbi közlés szerint az intenzív osztályra került betegek kevesebb mint felének sikerül megmenteni az életét.

EZ IS ÉRDEKELHET: Elárulta az infektológus orvos, melyik vitaminok segíthetnek a koronavírus drámaivá alakulása ellen

Több kórházban tűz ütött ki

A karácsonykői (Piatra Neamt) kórház intenzív osztályán múlt héten kiütött tűz újabb két áldozata vesztette életét vasárnap. Ezzel a tűz halálos áldozatainak a száma 14-re emelkedett, erről a LikeNews hírportál is beszámolt. Vasárnap reggel a villanyhálózat túlterhelése miatt tűz ütött ki a kolozsvári CFR kórházban is, de ezt sikerült hamar eloltani, és csak három beteget kellett elköltöztetni egy kórteremből. A kórházra azonban 50 ezer lejes (3,68 millió forint) bírságot róttak ki, mert nem rendelkezett a törvény által megkövetelt tűzvédelmi engedéllyel.

Települések tucatjai karanténban

A járvány terjedésének a gyorsulása azt követően mérséklődött, hogy az elmúlt hetekben települések tucatjait helyezték karanténba. Erdélyben Szatmárnémetiben, Nagybányán, Zilahon, Besztercén, Gyulafehérváron és Nagyszebenben is kéthetes karantént rendeltek el. A karanténba zárt településeket csak munkáltatói igazolással vagy különleges helyzetet igazoló írásos nyilatkozattal lehet elhagyni.

Ukrajnában is baj van

Szintén itt a LikeNews hírportálon írtunk arról az ukrajnai kórhzáról, ahol se áram, sem pedig víz nincsen. Mint megírtuk sokkoló fotók láttak napvilágot, melyek egy ukrajnai kórház covid osztályán készültek.

Se áram se víz

Az egyik kórházban pedig áram és víz sincs, a döbbenetes felvételek egy novomoszkovszki kórház covid osztályán készültek.

Mobiltelefonnal világítanak

Az UNIAN hirügynökség szerint a covid-osztályon nincs víz, eldugult a csatorna és olyan kórterem is akad, ahol nincs világítás, mert nincs, aki kicserélje az izzót. A betegnek úgy kötik be az infúziót, hogy a többi beteg a mobiltelefonjával világít közben, írták néhány nappal ezelőtt.

Kiemelt kép: Illusztráció, Pixabay