3 068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 334 836 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 127 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma technikai okok miatt változatlan a tegnapi naphoz képest, 179 541 fő – írják a hivatalos koronavírus tájékoztató oldalon.

Ennyien vannak kórházban és lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek száma  144 970 fő. 5 387 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen. Immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és fokozatosan megkezdődik az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

Az idősotthonokban is megkezdődik az oltás

Az oltási tervnek megfelelően az egészségügyi dolgozók oltása mellett fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is. Elsőként csütörtökön az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában kezdik meg az oltást a mobil oltócsapatok: a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, egy pécsi és egy miskolci idősotthonban – írja a hivatalos koronavírus tájékoztató oldal.

Sokan jelentkeztek az oltásra

A mobil oltócsapatok az intézményen belül fogják elvégezni a védőoltást a már bevezetett protokoll szerint. A négy intézmény dolgozóinak és lakóinak többsége él a védőoltás lehetőségével az előzetes igényfelmérés szerint.     A négy intézményben összesen 447 fő dolgozó és 779 gondozott összesen 1226 személy jelentkezett az oltásra.

Sok tízezer oltás áll rendelkezésre

Jelenleg 79 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag van Magyarországon, eddig 21 ezren kapták meg az Pfizer-BionTech vakcináját, amit még az Európai Unió kötött le a tagországok számára.

Folyamatosan érkeznek újabb szállítmányok

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán elmondta, hogy folyamatosan érkeznek vakcina-szállítmányok az országba, a héten is jön még oltás – írja a BudapestKörnyéke hírportál.

5 embernél léptek fel mellékhatások

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy 10 napja zajlanak az oltások az országban, eddig a 21 ezer beoltott személy közül 5 olyan esetet jelentettek, amikor valamilyen mellékhatást váltott ki a vakcina.

Kiütés, izomremegés

Müller Cecília azt mondta, hogy kiütés és izomremegés jelentkezett mellékhatásként, de ezek nem súlyosak és minden esetet részletesen kivizsgálnak a gyártóval együtt.

Mutáns koronavírus

Szlovákiában már kimutatták a mutáns koronavírust, ami az eddiginél sokkal gyorsabban fertőz. A koronavírus új mutációja miatt lezárták Nagy-Britanniát, de a világ más 33 országában is felbukkantak már. Rusvai Miklós virológus szerint idő kérdése is nálunk is kimutatják.

A virológus szerint nálunk is jelen van

“Biztos vagyok benne, hogy már itt van nálunk is, csak eddig nem mutatták ki” – mondta Rusvai a Blikknek.

Sokkal gyorsabban terjed

Az új mutáció a korábbinál 70 százalékkal gyorsabban terjed.

“A mutáns vírus ugyanis jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk. Ráadásul nagyobb eséllyel is lehet tőle megbetegedni” – mondta a virológus a lapnak.