4 045 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 300 022 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 914 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 93 323 fő, az aktív fertőzöttek száma 198 785 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti.

Ennyien vannak lélegeztetőgépen

7 295 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen.

Szilveszterkor is lesz kijárási tilalom

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. Az egészségügyi védekezés fenntartása  érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Ekkor kezdenek oltani

December 27-én vagy 28-án kezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása, első körben 35 ezer embernek elégséges mennyiség érkezik Magyarországra, és első helyen az egészségügyi dolgozókat oltják majd be – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban.

Nem túl népszerű az oltás

Az egészségügyi dolgozókat a Dél-pesti Centrumkórházban és a megyei kórházakban oltják majd – közölte. Hozzátette, kérni fogja az egészségügyben dolgozókat, hogy minél nagyobb számban oltassák be magukat, de rámutatott, hogy “ez egyáltalán nem általános vágy ebben a pillanatban”.

Szépen kéri

Megjegyezte: nem szeretné feladni az oltás önkéntes jellegét, senkit sem szeretnének oltásra kényszeríteni, az egészségügyben dolgozóktól viszont azt szeretné kérni, védjék meg magukat.

Idén kis karácsonyra számítson mindenki

A kormányfő karácsony ünnepéről azt mondta: “idén kis karácsony lesz”, a rokonlátogatásokról most le kell mondani az egészségmegóvás érdekében. Talán húsvétkor megülhetők majd a szokásos nagy családi ünnepségek – fogalmazott.

Lazább szabályok

Hozzátette, a szenteste szabályozása még nem világos, erről a hétfői kormányülésen készülnek dönteni, de örülne, ha a szakemberek úgy foglalnának állást, hogy azon az egy estén megengedhetők lazább szabályok. Így például az, hogy a 10 fős családi összejövetelekbe a 14 év alatti gyermekek ne számítsanak bele.

Újabb fiatal áldozat

Tegnap kiderült, hogy koronavírusban életét vesztette egy 19 éves fiatal fiú is – derül ki a koronavírus tájékoztató oldalon. A fiúnál alapbetegségként bakteriális és gombás eredetű gyulladást tüntettek fel.

Müller Cecília is beszélt a 19 éves áldozatról

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília a fiatal fiúról elmondta, gyulladásos folyamatból kialakult agytályog miatt végződött így a betegsége. Eredeti betegsége miatt volt kórházban: bakteriális és gombás eredetű gyulladásos folyamat volt: egy, az élettel összeegyeztethetetlen betegségről van szó. A vizsgálata közben derült ki, hogy koronavírusa is van.

Nem ő az első fiatal áldozat

Október elején számolt be róla a BudapestKörnyéke, hogy életét vesztette a koronavírus szövődményei miatt egy 21 éves fiatal lány is. A koronavirus.gov.hu adatai szerint súlyos véralvadási betegségben szenvedett. 

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Szigetváry Zsolt