December 27-én vagy 28-án kezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása, első körben 35 ezer embernek elégséges mennyiség érkezik Magyarországra, és első helyen az egészségügyi dolgozókat oltják majd be – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban.

Nem túl népszerű az oltás

Az egészségügyi dolgozókat a Dél-pesti Centrumkórházban és a megyei kórházakban oltják majd – közölte. Hozzátette, kérni fogja az egészségügyben dolgozókat, hogy minél nagyobb számban oltassák be magukat, de rámutatott, hogy “ez egyáltalán nem általános vágy ebben a pillanatban”.

Szépen kéri

Megjegyezte: nem szeretné feladni az oltás önkéntes jellegét, senkit sem szeretnének oltásra kényszeríteni, az egészségügyben dolgozóktól viszont azt szeretné kérni, védjék meg magukat.

Kapcsolódó:

Regisztrációnak fontos szerepe lesz

A további oltásokról elmondta: a regisztrációnak lesz jelentősége, mert amikor tömegesen elérhetővé válik a vakcina, a regisztráció szerint fognak haladni. Ezért kérte az embereket az előjegyzésre.

Idén kis karácsonyra számítson mindenki

A kormányfő karácsony ünnepéről azt mondta: “idén kis karácsony lesz”, a rokonlátogatásokról most le kell mondani az egészségmegóvás érdekében. Talán húsvétkor megülhetők majd a szokásos nagy családi ünnepségek – fogalmazott.

Lazább szabályok

Hozzátette, a szenteste szabályozása még nem világos, erről a hétfői kormányülésen készülnek dönteni, de örülne, ha a szakemberek úgy foglalnának állást, hogy azon az egy estén megengedhetők lazább szabályok. Így például az, hogy a 10 fős családi összejövetelekbe a 14 év alatti gyermekek ne számítsanak bele.

Nincsenek jó hírei

A járványhelyzetet a miniszterelnök úgy értékelte, hogy a számok ugyan nem romlanak, de ez nem egy nagy vigasz, “nincsenek felszabadító erejű jó hírei”.

Fáradtak az orvosok és az ápolók

Magyarország jól felkészült nyáron, lefolytatták a nemzeti konzultációt, beszerezték a szükséges védőeszközöket, felkészítették az orvosokat, ápolókat, így az egészségügy el tudja látni a betegeket. A legnagyobb ellenfél most az orvosok, ápolók fáradtsága – jegyezte meg.

Bejelentésre készül

Közölte, továbbra is fenn kell tartani a határőrizetet, és ismét kérte, ne tervezzenek a magyarok külföldi síelést. Orbán Viktor azt is elmondta, szombat délelőtt szeretne bejelentést tenni arról, hogy a járvány okozta gazdasági válság elhárítását célzó gazdaságvédelmi akciótervnek milyen újabb lépéseit vezetik be január 1-jétől kezdődően.

Oltás után fél órát az oltóközpontban kell maradni

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa ma elmondta: minden beoltottnak előreláthatólag legalább fél óráig az oltóponton kell majd maradnia az akut szövődmények kialakulásának veszélye miatt.

Nem lesznek betegek a beoltottak

Szlávik doktor megerősítette, nagyon sok oltóanyag hatékonysága meghaladja a 90 százalékot, ami azt jelenti, hogy a beoltottak biztosan nem lesznek betegek, nem kerülnek kórházba a koronavírus miatt.

Milyen mellékhatásai vannak?

Rékassy Balázs orvosszakértő szerint, ha egy oltás után hőemelkedés vagy bőrpír következik az azt jelenti, hogy a szervezet reagál az oltásra és van immunválasz, vagyis hatásos az oltás. A Pfizer oltását 44 ezer emberen tesztelték 20-30%-nál jelentkezett kisebb mellékhatás, bőrpír rövid ideig tartó fejfájás vagy kisebb hőemelkedés, amely másnapra elmúlt. Az alábbi táblázatban összefoglalták a mellékhatásait a bárányhímlő-oltásnak, az influenza elleni oltásnak és a Pfizer Covid-vakcinájának.

Miért nem ajánlják allergiásoknak?

Az egyszerű allergiásoknak nem kell félni. Akinek viszont olyan komoly allergiája van ami fulladással jár, azoknak kórházi körülmények között adják be. Így ha allergiás reakció jelentkezne, gyorsan kaphat megfelelő kezelést. 44 ezer emberből két ember esetében jelentkezett allergiás reakció a beadást követő ötödik percben – mondta az orvosszakértő.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: MTI