A korábban a cserjés növényzet helyett, a változó éghajlat hatására mostanra sok terület szavannává, illetve lombhullató erdővé vált, ez pedig kimondottak kedvező a vírusokat hordozó denevéreknek.

Közvetlen bizonyíték

A kutatók most először szolgáltak közvetleny bizonyítékkal a tekintetben, hogy a klímaváltozás az, ami felelőssé tehető a koronavírus járvány kitöréséért és terjedéséért. A változó éghajlat ugyanis oka lehet annak, hogy egyre több denevér él már a kínai Jünnan tartományban, ahonnan a feltevések szerint kiindult a koronavírus-járvány – írta meg a Science Daily.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Jelentős változások

A Science of the Total Environmentben tanulmányban arra is rámutattak, hogy a dél-kínai Jünnan tartományban, valamint Myanmarban és Laoszban is jelentős változáson esett át a növényzet az elmúlt évszázad során.

FRISS! Megint nagyon magas az új fertőzöttek száma, meghalt 70 ember, eközben ez történik oltás fronton

Változó éghajlat

A változó éghajlati viszonyok miatt pedig  a korábbi trópusi cserjés növényzet trópusi szavannává és lombhullató erdőkké vált – ez pedig igencsak kedvez a denevéreknek.

40 új denevérfaj

Jünnanba a vizsgált időszak alatt mintegy 40 új denevérfaj költözött be, így velük együtt 100 újabb, a denevérektől kiinduló megbetegedés terjedt el a tudósok szerin.

Ez is érdekelhet: Koronavírus: fontos dolgot árult el a brit mutációról Szlávik János

Ezt mondják a kutatók

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a világjárványok kiindulásának vizsgálata szemontjából az is nagyon fontos, hogy többet tudjunk a klímaváltozás, illetve a potenciális vírusokat hordozó denevérek megváltozó élőhelyének kapcsolatáról.

A denevérek által hordozott vírusok

Ami fontos, hogy a legtöbb, a denevérek által hordozott vírus nem tud közvetlenül átugrani az emberre, viszont arra is kitértek, hogy jelenleg a világ denevérpopulációja 3000 különböző típusú koronavírust hordoz – egy denevér átlagosan 2,7-et – anélkül, hogy bármilyen tünetet mutatnának.

Rossz hír

Az viszont ránk nézve rossz hír, hogy a klímaváltozás következtében átalakuló élőhelyük miatt ezek a vírusok már az emberekre is veszélyesek, mert fejlődhetnek és átterjedhetnek más fajokra is.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Pexels