Krónikus betegségek nélküli éveket lehet nyerni az egészséges életmóddal. A nők akár tíz, a férfiak hét olyan évvel élhetnek tovább, amikor nem szenvednek szívbetegségtől, 2-es típusú cukorbajtól és más krónikus betegségekből egy hosszú távú, nagy létszámú kutatás szerint.

110 ezer embert követtek nyomon

A British Medical Journal friss számában közölt amerikai vizsgálat több mint 20 éven át tartott, mintegy 110 ezer embert követtek nyomon – számolt be róla a BBC hírportálja.

Erre kérték az alanyokat

Az alanyokat ötvenéves korukban arra kérték, hogy öt egészséges szokás közül legalább négyet kövessenek: sose gyújtsanak rá, táplálkozzanak kiegyensúlyozottan, naponta fél órát mozogjanak, testtömegindexük (BMI) legyen 18,5 és 24,9 között, valamint a nők ne igyanak napi egy kis pár bornál, a férfiak egy korsó sörnél több alkoholt.

A nők esetén

Azok a nők, akik betartották a szabályokat, átlagosan még 34 évig éltek rák, szív- és érrendszeri betegségek és 2-es típusú diabétesz nélkül, több mint tíz évvel hosszabban, mint akik nem tették magukévá az egészséges szokásokat.

A férfiak esetén

Az alapelveket követő férfiak még 31 évvel éltek tovább krónikus betegségek nélkül, ami több mint hét plusz évet jelent. A különbség azzal függhet össze, hogy a nők általában tovább élnek, mint a férfiak.

A cigaretta kérdése

Azok a férfiak számíthattak a legkevesebb, betegségek nélküli évre, akik naponta 15 szál cigarettánál többet szívtak, valamint azok a nők és férfiak, akiknek BMI-je 30 fölött volt, vagyis elhízottnak számítottak.

Egészséges szokások

Az egészséges szokások nemcsak a rák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát csökkentették, hanem növelték a túlélés esélyeit, ha valakinél mégis diagnosztizálták valamelyik kórt – állapították meg a bostoni Harvardi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói.

Az elhízás

A rák, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség, vagyis a leggyakoribb, életkorral járó kórok erősen függnek az életmódtól is. Az elhízás vagy a túlsúly a rák 13 fajtájának – köztük a mell-, a bél-, a vese-, a máj és a nyelőcsőrák – kockázatát növeli a tudósok szerint.

Megfigyelésen alapult

Mivel a kutatás megfigyelésen alapult, nem lehet arra következtetni, hogy a felsorolt egészséges szokások közvetlenül kapcsolatosak a több, betegség nélküli életévvel. Az eredményeket befolyásoló más tényezőket – egyebek mellett a felmenők betegségeit és az etnikai hátterek – is igyekeztek figyelembe venni a vizsgálat során.

A résztvevők saját bevallása

A kutatóknak a résztvevők saját bevallásán alapuló adatokra kellett hagyatkozniuk, ami nem mindig pontos. A vizsgálatban résztvevő több mint 73 ezer nő és 38 ezer férfi többsége fehér bőrű egészségügyi szakdolgozó volt.

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik