Mint ahogyan arról a LikeNews.hu hírportál is beszámolt az elmúlt 24 órában 10759 az új koronavírusos beteget regisztráltak hazánban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Tovább az elmúlt napon elhunyt 213 beteg, ezekkel a számokkal pedig soha nem látott csúcsok dőltek meg.

Egy hétig még biztosan maradnak a korlátozások

Éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy a jelenleg is érvényben lévő korlátozások egy hétig még biztosan maradnak. „További szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek. Most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk” – mondta Orbán Viktor. Az egész húsvét külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A kórházak és a kapacitás

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem lesznek kapacitási gondjai a kórházaknak, jelenleg 1618 szabad lélegeztetőgépes ágy áll rendelkezésre. Ennek ellenére a kórházak kórházak elképesztő terhelésnek vannak kitéve, különösen az ún. sárga és vörös zóna, amelybe most a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája engedett bepillantást egy képriporton keresztül. KAPCSOLÓDÓ: Csúcson az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, közben már 1 millió 478 ezer embert beoltottak

Drámai képriport

Ez az első része annak a fotósorozatnak, amellyel az egyetem COVID-ellátásban leginkább érintett területeit mutatjuk be. Az egyetem munkatársainak még soha ennyi intenzív terápiára szoruló beteget nem kellett ellátniuk, de elkötelezettek aziránt, hogy a rendkívüli helyzetben is helytálljanak a betegek gyógyulása érdekében. A felvételeket Kovács Attila, az egyetem Kommunikációs Igazgatóságának fényképésze készítette. Az összes fotó itt érhető el.

Rengeteg az intenzív terápiára szoruló beteg

Merkely Béla is beszélt a heroikus küzdelemről

A Covid-19 pandémiát követően nem lesz már olyan az életünk, mint előtte, hiszen felértékelődött az egészségünk, a család és a társadalmi kapcsolatok iránti vágyunk. A tragédiák emléke megmarad, ugyanakkor emlékezni fogunk az egészségügyi dolgozók helytállására, a heroikus küzdelmükre is, valamint arra az összefogásra, amivel ezt a világjárványt legyőztük” – mondta az orvosprofesszor. EZ IS ÉRDEKELHET: Kritikus állapotok: minden korábbinál több súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak kórházban, az intenzív osztályok beteltek

A vörös zóna

Soha ennyi intenzívre került beteg nem volta a pandémia ideje alatt

A mentőszolgálat munkatársai is borzasztó leterheltek

Kendőzetlen őszinteséggel vallott egy vidéki mentős arról, hogy jelen pillanatban alig győzik a rengeteg riasztást, az extrém, embert próbáló körülmények miatt pedig nem ritka, hogy napi 23 órát is dolgozniuk kell, erről a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportál számolt be.

Versenyfutás a járvánnyal

Rekordszámú riasztások

Az RTL Híradójának egy vidéki mentődolgozó árulta el, egyre gyakoribb, hogy a fővárosban kell szolgálatot teljesíteniük, ott ugyanis ugrásszerűen megnőtt a riasztások száma. Kedden például rekordról számoltak be, akkor a mentőszolgálat hivatalos Facebook-oldalán közzétett információk szerint 4360 alkalommal kellett beteghez menniük.

Jelenleg 1174-en vannak lélegeztetőgépen

Folyamatosan zajlik a járvány elleni küzdelem

Szlávik János szerint is nagy a baj

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta: a brit mutáns jobban terjed és gyorsabban fertőz, ráadásul a Dél-Angliából indult vírusváltozat miatt a betegség akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált, mint korábban. Szlávik János arról is beszélt, hogy nem lehet összehasonlítani a halálozási rátát más ország statisztikáival, ugyanis aki Magyarországon koronavírus-fertőzöttként kerül kórházba és meghal, az koronavírus-halottnak minősül. Hozzátette, sok országban 28 napban határozzák meg a koronavírus-halálozás végső napját; azaz ha valaki ezen túl veszti életét, papíron már nem a koronavírust tüntetik fel a halál okaként. FONTOS: Döntött az Európai Gyógyszerügynökség: Itt az igazság az AstraZeneca vakcinájáról

10264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban

További korlátozásokról is beszélt

Szlávik János védőoltások kapcsán a ATV Start műsorában  elmondta, hogy sajnos sokan az első adag vakcina után fertőződnek meg. Bár az oltások komplex védelmet nyújtanak, a beoltottak kisebb mértékben, de továbbra is fertőzhetnek. Végül vészjósló szavakkal zárta sorait:  a számok további romlása esetén nem tartotta kizártnak azt sem, hogy szigorításra számíthatunk.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép és belső képek: COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03. Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem