Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta március 15-e alkalmából Áder János, köztársasági elnök kiosztotta a Kossuth-díjakat. A listán legendás nevek is szerepelnek, köztük Nagy Feró, a Beatrice frontembere, a “nemzet csótánya”. Ez azonban nem mindenki tetszését nyerte el, sokan nyomdafestéket nem tűrő módon kezdték el ócsárolni Ferót a kitüntetés miatt. Ezen pedig Majka alaposan felhúzta magát.

Generációk ízlését formálta

Az énekes, zeneszerző, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere Magyarország számára kivételesen értékes pályafutása során a magyar rockzenei élet emblematikus alakjaként egyedi stílusával generációk ízlését formáló és a rendszerváltoztatás korának fontos témáit a zene nyelvén megszólaltató, sokoldalú előadó-művészete elismeréseként vehette át idén a Kossuth-díjátA Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vezéregyéniség

Az igazi “Ricse” blues és rock alapú dalai élesen, megalkuvás nélkül mutatták be az életbe kevés eséllyel belépő fiatalok helyzetét, érzéseit. Akkoriban ő volt a magyar új hullám egyik vezéregyénisége, a “nemzet csótánya”.

Színpadon is megmutatta a tehetségét

Játszott színpadon: Laborc volt az István, a király című rockopera ősbemutatóján, Berger a Hair című rockmusicalben, Önögész az Atilla, Isten kardja című rockoperában és Hamlet az Egyetemi Színpadon. Több filmben is szerepelt.

Műsort is vezetett

1989-től a rádió Garázs című ifjúsági műsorának, majd a televízió Rockkalapács című műsorának vezetője volt. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke volt.

Művészetét már több ízben elismerték

Művészete elismeréseként 2016-ban Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben életművéért Petőfi Zenei Díjat kapott.

Nemrég született meg a harmadik unokája

Mint azt a LikeNews.hu hírportál is megírta  A Beatrice frontemberének nemrégiben megszületett a harmadik unokája. A kicsi Feró fiának, Nagy Hunor Attilának a gyermeke. Az örömhírt a boldog apa tudatta a közösségi oldalon, amiből is kiderült, hogy a gyermek a Nimród Zalán nevet kapta.

Ősszel tudták tudták meg, hogy úton van a pici

“Márciusban érkezik a harmadik unokám. Egy hónappal ezelőtt kaptam egy üzenetet a fiamtól és a menyemtől, amihez egy fénykép volt mellékelve. A fotó egy ultrahangos felvételt tartalmazott. Akkor még a baba nem fordult úgy, hogy látható legyen, kisfiúval vagy kislánnyal bővül-e a család, de azóta már ezt is sikerült megfejteni. Csodálatos, amikor az anyaméhben látni a fejlődő gyermeket, aki még csak 6 centiméter. Majdnem elájultam, sőt, elsírtam magam örömömben. Egyszerűen nem akartam elhinni” – mondta akkor az AcNewsnak Feró.

Unokáira fogja költeni a Kossuth-díjért járó jutalmat

Feró most a Blikknek árulta el, hogy az unokáira fogja költeni a díjért járó jutalmat. A “nemzet csótánya” a lapnak azt mondta: “Nekem megvan mindenem, de szeretném az ő jövőjüket biztosítani. Karácsonyra és a születésnapokra is babakötvényt vettem nekik, ez most is így lesz, csak vastagabban fog majd a toll”

Nem számított rá, hogy megkapja

Feró a lapnak arról is beszélt, hogy nem számított rá, hogy egyszer majd ilyen rangos kitüntetés kap. “Két hete tudtam meg, hogy ott vagyok a jelöltek között, bíztam benne, hogy akkor már meg is kapom. Korábban nem gondoltam volna. Sosem azért dolgoztam vagy zenéltem, nem azért kritizáltam, hogy egyszer elismerjék, de jó érzés, hogy értékelik az elmúlt ötven évemet ” – árulta el a Blikknek pár nappal ezelőtt.

Nem mindenki volt elragadtatva, hogy Feró Kossuth-díjat kapott

Miután kiderült, hogy Nagy Feró megkapta a Kossuth-díjat elkezdtek záporozni az erről szóló híradások alatt a kommentek, amelyek közül jó pár nyomdafestéket nem tűrő módon szidalmazta a zenészt. Feró egyébként a kitüntetés kapcsán az  ATV-nek nyilatkozott, akiknek elmondta, annak kapcsán, hogy sokan azzal vádolják, csak azért kapta meg a díjat, mert kiáll a kormány mellett. „Ha ez nem lenne benne, akkor nem mondanék igazat.Szerintem csak benne van. Hát, én se adnék díjat olyannak, aki egyfolytában fegyvereket fog rám és megerőszakol. Én se adnék. Biztos van valami közös szimpátia, aminek azért nagyon fontos dolga, hogy valószínűleg… Az egyik utálatos hozzászóló azt írta, arra a tíz dalra vagyok büszke? Hát, ha tíz olyan dalt írtam, amit az egész ország ismer, akkor hadd legyek már rá büszke” – mondta az énekes.

Rájött, megérdemli

Feró, a Retro Rádióban Bochor Gáborékkal is beszélgetett a kitüntetésről, ahol azt mondta: „Amikor megkapod, csinálsz egy számvetést, hogy tényleg? Tényleg? Én elővettem egy könyvemet, megnéztem, hogy milyen dalszövegeket írtam, és rájöttem, hogy igen, megérdemlem”

Ezt mondta a negatív kritikák kapcsán

Bors is megkereste Ferót, főleg a negatív kritikákkal kapcsolatosan, a témában a zenész ezt mondta: „Azért kaptam meg a Kossuth-díjat, hogy felidegesítsem azokat a liberálisok, akik ellenem vannak. Van egy számomra igen kedves mondat – bár nem én találtam ki –, Tamási Áron fogalmazott jól: ‘Az igazságot is meg lehet szokni!’” – mondta a lapnak.

Ezért örül a negatív véleményeknek

„De bevallom, örülök a negatív véleményeknek is, mert ez azt jelenti, hogy a Kossuth-díjam felborzolta az emberek idegeit” – folytatta az énekes. „Az nem véletlen, hogy komoly szaktekintélyek ülnek a bizottságban, ahol ezek a döntések születnek. Élvezem, ha valaki ekkora hülyeségeket le mer írni. Ez a fajta vélemény csak őket minősíti.”

Terjed egy videó a neten

Feró Kossuth-díja kapcsán egyébként annyira forrnak az indulatok, hogy hétfő óta terjed a zenészről egy rejtett kamerás, botrányt kavaró felvétel az interneten, melyben a nemzet csótányaként is emlegetett énekes éppen egy telefonbeszélgetést folytat, ahol nem pont szofisztikált stílusban nyilvánul meg. „Tudod mi kell ezeknek b*zdmeg? Korda György b*zdmeg, az kell nekik (…) És a kamera fel sem veszi, amikor mondom az igazat” – hangzik el többek között a felvételen.

Majka posztja:

A felvétel kapcsán megszólalt Majka

A felvétel eljutott Majkához is, aki röviden és tömören fogalmazta meg véleményét a videóval kapcsolatban. „Csak hogy stílusos legyek: K*RVA kíváncsi vagyok ,hogy beszélnek más Kossuth díjas művészek mikor rejtett kamerás felvételt készítenek róluk?!?! Miért kell ilyen álszent szarnak lenni?” – fakadt ki a rapper és kelt Feró védelmére. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Majka, Nagy Feró – Forrás: TV2 – LikeNews montázs