A kedvező járványügyi trendek alapján Horvátország enyhíthet a koronavírus-járvány megfékezésére hozott egyes korlátozásokon, ha nem jelenik meg az országban a vírus Nagy-Britanniában azonosított új változata – mondta hétfőn Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője.

A jelenlegi intézkedések január 31-ig vannak érvényben

Sajtótájékoztatóján Bozinovic kiemelte: a jelenlegi járványügyi intézkedések január 31-ig vannak érvényben, mindazonáltal úgy vélte: még nem jött el az ideje a nagy enyhítéseknek. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezt mondta egészségügyi miniszter

Vili Beros egészségügyi miniszter vasárnap a sajtónak úgy nyilatkozott: első körben kinyithatnak a sportközpontok és az edzőtermek, valamint megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban. Az alsó tagozatosok a múlt hétfőtől már járhatnak iskolába.

Így alakult a fertőzöttek száma

Horvátországban az utóbbi 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 229 054-et. Egy nap alatt 32 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 4859-re emelve. Kórházban 1485 beteget ápolnak, közülük 138-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2519.

FRISS! Már 12 ezer felett a koronavírus halálos áldozatainak a száma itthon, ennyien haltak meg az elmúlt 24 órában

Zágrábban elhunyt egy 10 éves gyermek

Zágrábban elhunyt egy 10 éves gyermek, akinél úgynevezett sokszervi gyulladás (MIS-C) alakult ki. A kisfiút csütörtökön szállították kórházba magas lázzal és erős hasi fájdalommal, három nappal később belehalt a Covid-betegség súlyos szövődményeibe. A sokszervi gyulladásról egyébkén pont tegnap tartott előadást Novák Hunor, melynek részleteiről itt olvashatsz. Illetve a LikeNews elsők között számolt be róla, hogy Magyarországon is több gyermeket kezeltek már kórházban poszt-koronavírussal. Zoran Barusic, a zágrábi járványklinika igazgatóhelyettese a közszolgálati televíziónak elmondta: a sokszervi gyulladás a koronavírus fertőzésen átesett gyerekek körében fordul elő.  Eddig húsz ilyen beteget jegyeztek fel Horvátországban, közülük négyen még kórházban vannak – tette hozzá.

Szlovéniában így alakulnak a járványügyi adatok

Szlovéniában hétfőre 293-mal 158 123-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 19 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3379-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1173-an vannak kórházban, 192-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 18 350.

A brit mutáns vírus

Az országban már megjelent a brit vírustörzs, ezért a szlovén kormány a hét közepéig felülvizsgálhatja a már bejelentett enyhítéseket, és akár újabb szigorításokat is bevezethet, ha az új vírustörzs elterjedtebb, mint ahogy most tudják.

Tantermi oktatás

Szlovéniában keddtől megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában. Ezt megelőzően azonban még kötelező tesztelésnek vetik alá a pedagógusokat. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció