Meghitt képet osztottak meg a királyi család dolgozói Erzsébet királynő nevében a Twitteren. A LikeNews.hu is beszámolt róla, hogy múlt pénteken 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg. A temetést a mai napon, április 17-én tartják.

Skóciában készült a fotó

“A királynő megkívánja osztani ezt a fotót, ahol az edinburgh-i herceggel látható,  Coyle of Muick csúcsán 2003-ban Skóciában” – írták a királyi család hivatalos közösségi oldalán. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Íme, a kép

Idén lett volna 100 éves

Mint megírtuk, életének 100. évében elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje. A herceg temetése a mai napon szombaton lesz. A búcsúztatásra Harry herceg is hazautazott az Egyesült Államokból.

Vilmos herceg szívszorító üzenetben búcsúzott nagyapjától

“A nagyapám közel egy évszázad hosszú élete során az országát, a királynőt és a családját szolgálta. Szerencsés vagyok, amiért a felnőttkoromban is végig kísért engem a jó és a nehéz időszakok alatt is. Hálás vagyok, amiért a feleségem is sok évet tölthetett a nagyapámmal és megismerhette őt” – írta, hozzátéve, hogy Fülöp mindig nagyon kedves volt Katalinnal. Elmondta, hogy annak is örül, hogy a gyerekei úgy emlékezhetnek a dédnagyapjukra, mint egy mókamesterre.

Különleges volt

“A nagyapám egy különleges ember volt egy különleges generáció tagjaként. Katalin és én folytatni fogjuk, amit ő mindig is akart és támogatni fogjuk a királynőt. Hiányozni fog a nagypapám, de tudom, hogy azt akarja, hogy folytassuk a munkánkat” – írta a posztjában Vilmos. OLVASD EL EZT IS! Isten veled Fülöp herceg! Íme, 5 dolog, amit biztosan nem tudtál róla

Közben Harry is megszólalt

Harry herceg is közzétett egy közleményt, ahol nagyapjuk humoráról beszél, valamint a sármáról és arról, hogy sosem lehetett tudni Fülöp mit fog mondani a következő pillanatban – írja a Dailymail. “Másoknak ő egy herceg volt, de nekem csak úgy, mint a többségeteknek, aki elveszített egy nagyszülőt ő a nagypapám volt, aki a legjobb barbecue-t készítette és egy mókamester volt”. KAPCSOLÓDÓ! Szívszorító üzenetben búcsúzott Fülöp hercegtől unokája, Vilmos herceg – fotó

Ő is beszélt a királynő mellett tett szolgálatáról

Vilmos herceg öccse szintén elmondta, hogy Fülöp 73 évig kitartott Erzsébet királynő mellett. “Köszönöm nagypapa a szolgálatodat, a nagymama iránti odaadásodat és, hogy mindig önmagadat adtad. Hiányozni fogsz, de mindig emlékezni fog rád a nemzet és a világ is. Meghan, Archie, én és a születendő kislányuk szívében mindig is különleges helyet fogsz elfoglalni” – zárta sorait Harry.

Nemzeti gyász

Fülöp halálhírének pénteki bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött, amely a herceg temetéséig tart. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában. KAPCSOLÓDÓ! Nemzeti gyász vette kezdetét – Már azt is lehet tudni, hol temetik el Fülöp herceget

Itt helyezik végső nyugalomra

Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát is, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni. Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is. 

Félárbocra eresztett brit lobogók

A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót. A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Kiemelt kép: Erzsébet királynő – Forrás: Youtube