A beteg gyakran csak utólag jön rá, hogy kellemetlen panaszait a magas inzulinszint okozta. Felmerülhet a kérdés, vajon létezhet összefüggés az alvászavarok és a kóros állapot között? Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája elmondja.

Egyre többen veszik komolyan

Bár manapság egyre többen veszik komolyan az inzulinrezisztenciát, sokan nem vizsgáltatják ki magukat, pedig kezeletlenül könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Ennek egyik fő oka, hogy az állapot gyakran olyan tüneteket okoz – ha egyáltalán okoz -, melyeken igen könnyű átsiklani. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az IR esetén

Ilyen a hajhullás, a rossz hangulat, a fáradékonyság, az evés utáni álmosság és a cukoréhség: ezek mind olyan panaszok, melyekkel egy egészséges ember is sokszor találkozik, ám rendszerint náluk ez el is múlik. Viszont IR esetén mindezt gyakran kiegészíti túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken – bajusz, szakáll -, menstruációs zavar, meddőség.

Sokáig nem derül rá fény, mert…

A másik ok, amiért sokaknál nem derül fény az inzulinrezisztenciára, az az, hogy egyedül a vércukorértékeiket ellenőriztetik, pedig az inzulint is kellene, hiszen megeshet, hogy csak az inzulin szintjében vannak eltérések, a glükóz mennyisége normál tartományon belül mozog.

Alvászavarral is együtt járhat az inzulinrezisztencia

A fentiekből világosan látszik, hogy az IR hétköznapi, ám igen kellemetlen tüneteket is produkálhat. Ilyen az alvászavar is, bár ennek pontos oka még nem tisztázott, de a kutatások szerint gyakrabban fordul elő alvászavar IR és cukorbetegség esetén, mint az egészségeseknél. Maga a probléma megnyilvánulhat nehéz elalvásban, gyakori ébredésekben, alvási apnoéban, horkolásban, illetve kevesebb mint hat óra alvásban.

További vizsgálatok

Ugyan a kapcsolat pontos oka még további vizsgálatokat igényel, a kutatók szerint köze lehet a cirkadián ritmus megváltozásához, melynek hatására megnő az étvágyat szabályozó hormonok mennyisége, ami a szénhidrátháztartás zavaraihoz vezethet.  

Súlyfelesleg

Ráadásul a magas inzulinszinttel rendelkezők gyakran súlyfelesleggel is küzdenek, és számtalan tanulmány bizonyította már a túlsúly és az alvászavarok közti kapcsolatot.

A nem jó alvás következményei

A nem kielégítő alvás ugyanis fokozza az étvágyat, sőt, a túlsúlyosak körében gyakoribb az alvási apnoe is. Ez amellett, hogy horkolással, éjszakai légzéskimaradással jár, másnapi dekoncentráltságot, álmosságot és ingerlékenységet von maga után, minek következtében az illető több egészségtelen, magas glikémiás indexű ételt fogyaszt. Ezáltal pedig egy ördögi kör veszi kezdetét az alvászavar-túlsúly-inzulinrezisztencia hármasában – magyarázza D r. Koppány Viktória.

Fontos a probléma felismerése és kezelése

Amennyiben valaki alvászavarokkal küzd – pláne, ha mellette súlyfeleslege is van -, érdemes vizsgálatokat végeztetnie inzulinrezisztencia irányában. Amennyiben bebizonyosodik az állapot megléte, úgy életmódváltásra, valamint indokolt esetben gyógyszeres kezelésre van szükség.

Szigorú diéta

Ezáltal a panasz mértéke jelentősen csökken, sőt, meg is szűnhet, ám ehhez szigorúan be kell tartani az előírt diétát és mozgásprogramot, továbbá ügyelni kell az időben történő lefekvésre. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: Femina

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik