Pénteken reggel szokásos módon a Kossuth rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. A Jó reggelt, Magyarország vendégeként fő csapásként továbbra is a koronavírus járvány és a bevezetett intézkedések kapcsán beszélt a miniszterelnök, de emelett több fontos témát is érintett.

Az operatív törzsről érkezett

A miniszterelnök reggel az operatív törzs ülésén vett részt, erről közösségi oldalán is hírd adott, onnan érkezett a rádióba, hogy számot adjon a jelenlegi helyzetről, ami az országban uralkodik.

EZ IS ÉRDEKELHET: “Interneten keresztül nem fertőzöl, tehát leveheted a maszkot” – Orbán Viktor a karanténban lévő Szijjártó Péterrel beszélgetett

Gratulációval kezdte

Orbán az első néhány percben gratulált a magyar válogatottnak, akik tegnap az Izland elleni meccsen győzelmet arattak, így pedig esélyt kaptak arra, hogy részt vegyenek a következő Európa bajnokságon. „A tegnap este egybefolyt a ma reggellel, a meccs későn ért véget, ma pedig korán keltek, de „bánja kánya” – kezdi Orbán. A kormányfő a tegnap esti meccsre utalva azt mondta: „Vikingeket harcban legyőzni nem egyszerű.”

A szigorítások szükségességéről is beszélt

– Nem tudtunk eddig elszakadni Ausztriától, ez alapján tudunk a jövőre számításokat végezni. Felkészültünk, minden technika rendelkezésre áll, de ember annyi van, amennyi. Azt próbáljuk megbecsülni, hogy változatlan állapotok mellett ekkora személyzettel hány embert tudunk szakszerűen ellátni. Ezt a határt vészesen közelítettük volna, ha nem hozunk kijárási korlátozásra vonatkozó döntéseket. Ilyen döntést akkor kell hozni, amikor más valóban fenyeget az egészségügy összeomlásának veszélye – mondta Orbán.

A vezénylésről is szólt

– A vezénylés nagyon nehéz dolog, a jövőt illető vita a békeidőben való esetleges átvezénylésről szól. 

Az orvosokat oltják majd be először

– Az orvosok és az egészségügyi dolgozók lesznek majd az első helyen a beoltást illetően, ha lesz vakcina. Ebből nem szabad politikai ügyet csinálni, az a jó, ha minél több vakcina van, mindenki eldöntheti, melyikben bízik inkább, mondta a miniszterelnök, aki szerint a dolgok „nem állnak rosszul”, a vakcina már a horizonton van, már csak néhány hetet kell kibírni. 

A járványok el szoktak múlni

– A járványok el szoktak múlni, de ennek okát egyelőre nehéz megmagyarázni. Valamikor vakcinát fejlesztenek ki, de ha nincs vakcina, akkor is eltűnik előbb-utóbb, mondta Orbán.

Az elviteles ételek áfája csökken

– Tegnap az MKIK elnökének javaslatára született arról döntés, hogy az elviteles ételek áfáját vigyük le 5%-ra -mondta a műsorban Orbán. – Az azonnali intézkedések mellett egy munkacsoport folyamatosan dolgozik a gazdasági növekedés újraindításán, itt a lehetséges intézkedések elsősorban adócsökkentések lehetnek, a vállalkozásokat kell segíteni. 

Meredek lenne a Parrah által javasolt adócsökkentés

– Meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a megfelelő arányt kell megtalálni mondja Orbán Parragh László kamarai elnök javaslatáról, mely az iparűzési adó és a társasági nyereségadó felfüggesztéséről szól. Szerinte az biztos, hogy 2021-ben jelentős adócsökkentések lesznek a vállalkozásoknak. 

Az EU-ból Szovjetuniót csinálnak

– Bonyolult ügy ez, sok leágazása van – mondja Orbán az uniós költségvetési vitáról. Úgy véli a magyar álláspont világos, egyértelmű, átlátható és kiszámítható volt mindig, ugyanazt mondjuk most is, amit nyáron. A parlament kijelölte azokat a kereteket, melyek mellett elfogadható a költségvetés, „én ezeket eddig betartottam”. Vagyis nem kell vétózni, csak kijelenteni, hogy sérülnek ezek a feltételek – mondja Orbán.

Hosszan tárgyalt a német kancellárral Orbán

– Tegnap hosszan tárgyaltam a német kancellárral erről is, azt hangsúlyoztam, hogy a magyarok pénzét nem lehet elvenni. Azt világosan el kellett mondanom, hogy ha ezt a jogszabályt valóban elfogadják kétharmaddal, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csináltunk  – mondja Orbán. Szerinte ideológiailag zsarolni akarnak államokat fellebbezési lehetőség nélkül, ami véleménye szerint elfogadhatatlan. 

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Kossuth rádió