Romániában több mint hétezren kaptak soron kívül – az országos oltási stratégia szabályait megsértve – koronavírus elleni oltást, köztük a nemzetbiztonsági és igazságszolgáltatási intézmények több mint ötszáz alkalmazottja – közölte szerdán a Recorder.ro tényfeltáró portál a bukaresti egészségügyi minisztériumtól származó adatokra hivatkozva.

Több száz kivételezettet oltottak be

Több száz kivételezettet oltottak be még az orvosok előtt, és több mint négyezer, elsőbbségre nem jogosult állampolgárt a krónikus betegek előtt. A lap szerint többek között katonák és állami tisztségviselők családtagjait vették előre. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az oltáskampány

Romániában az oltáskampány első szakaszában az egészségügyi alkalmazottak, a január 15-én indult második szakaszban pedig a krónikus betegek, a 65 év felettiek, illetve a társadalom számára kiemelten fontos munkát végző, illetve fokozott fertőzésveszélynek kitett foglalkoztatási csoportok tagjai – a közigazgatásban, energiaszektorban, nemzetvédelemben, közszállításban, távközlésben, oktatásban, szállítmányozásban, élelmezésben, vízműveknél, hulladékgazdálkodásban, temetkezési vállalatoknál, és a sajtóban dolgozók – kaphatták meg az oltást. A kampány teljes lakosságnak szóló harmadik szakasza még nem kezdődött meg. EZ IS ÉRDEKELHET: Növelik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát

Gyanúba keveredett oltóközpontok

A Recorder felidézte, hogy a a gyanúba keveredett oltóközpontok korábban azzal magyarázták az ismerősök, rokonok soron kívüli beoltását, hogy a hat dózist tartalmazó, megnyitott Pfizer-flakonokban a nap végén megmaradó adagok tönkremennének, ha nem használnák fel őket. Csakhogy az egészségügyi minisztérium kimutatásaiban sok olyan oltóközpont szerepel, ahol bizonyos napokon ötnél több jogosulatlan személy kapott oltást, tehát éppenséggel miattuk nyitottak meg újabb flakonokat.

Jogosulatlanul kaptak oltást

A lap „toplistát” készített a jogosulatlanok százait előrevevő oltóközpontokról, amelyen két katonai kórház is szerepel. A Vrancea megyei Focsani katonai kórházának parancsnoka egy korábbi sajtónyilatkozatban el is ismerte: körlevélben értesítették az első kategóriára jogosult alkalmazottakat, hogy a katonáknak kialakított oltóközpontban a velük együtt lakó közeli rokonaikat is beoltathatják, pedig a Recorder szerint erre nem létezik törvényes alap. NE HAGYD KI! “Szeretek a polgárpukkasztó dolgokat kitalálni” – Elképesztő fricskával vágott oda a korlátozó intézkedéseknek ez a fiatal műkörmös lány – fotó

A védelmi minisztérium cáfol

A védelmi minisztérium szerdán közleményben utasította vissza azt a feltételezést, hogy a tárca nem tartaná be az oltási stratégia szabályait.

Ezt mondják

A minisztérium szerint a katonaság oltóközpontjaiban mintegy 33 ezer embert, köztük a tárca 19 ezer aktív alkalmazottját oltották be, az ugyanitt beoltott mintegy 5000 veterán és 4500 családtag pedig – többnyire életkora miatt – jogosult volt megkapni a vakcinát a kampány második szakaszában. ÉRDEKES! A Pepco hallgat, a kommetelő tömeg háborog – Vajon meddig fokozódik még a diszkontlánc körüli botrány?

Feszültség

Romániában az új koalíciós kormányban is feszültséget okozott az oltáskampány „érzékeny” adatainak közzététele. Florin Citu liberális miniszterelnök közölte: a kormány ellenőrző testülete vizsgálja, hogy törvényesen járt-e el az egészségügyi tárca, amikor múlt héten publikálni kezdte a koronavírus-tesztelés és az oltáskampány – laboratóriumokra, illetve oltóközpontra lebontott – részletes adatait.

Ezt mondja a román sajtó

A román sajtó azt feltételezi, hogy a fegyveres erőket és titkosszolgálatokat zavarta a „túlzott átláthatóság”, főleg miután egyes lapok „párhuzamos oltáskampányról” kezdtek cikkezni. EZ IS ÉRDEKELHET: A Pepco tegnap még azt mondta nyitva lehetnek: mára rejtélyesen eltűnt az erről szóló poszt és az üzletek is zárva

Zárt rendszer

Egy korrupcióellenes civil csoport a nyilvánosságra került adatok alapján megállapította: a bukaresti oltóközpontok több mint 75 százaléka „zárt rendszerben” működik, nem jelenik meg a hivatalos előjegyzési portálon, és a március első napjaiban beoltottak alig egyharmada kapta meg a vakcinát a hivatalos portálon történt időpontfoglalás alapján, és kétszer annyi embert oltottak be „a párhuzamos kampány” keretében.

Ennyi embert oltottak be eddig hivatalosan

Romániában eddig 1 millió 300 ezer embert oltottak be, 673 ezren pedig mindkét dózist megkapták. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal Facebook