Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta tegnap a Pepco diszkontlánc arról tájékoztatta a vásárlóit, hogy a korlátozások és lezárások ellenére is nyitva tarthatnak az üzleteik. Ez persze a kommentelők körében alaposan kiverte a biztosítékot, hiszen a Pepco se nem drogéria, se nem patika, se nem napi élelmiszereket forgalmazó áruház. LapunK ezt követően igyekezett kibogozni a szálakat, hogy milyen fő tevékenységi köre lehet az üzletnek, ami miatt a Magyar Közlönyben rögzített szabályok szerint nyitva lehet. Ma reggel azonban jött a hír: az üzleteknek be kell zárni. Az ügy kapcsán a Pepco pedig azóta is hallgat. Újabb részletek.

Vasárnap délután derült ki, hogy nyitva lehetnek

Mint megírtuk vasárnap délután kiderült, hogy sokak kedvence a Pepco diszkontlánc boltjai is nyitva lehetnek a korlátozások ellenére is. Ezt maga az diszkontlánc erősítette meg a közösségi oldalán. Mint írták “Tájékoztatunk Titeket, hogy üzleteink a biztonsági előírások betartása mellett továbbra is nyitva tartanak. Kiemelten fontos a PEPCO számára vásárlói és munkavállalói egészsége, így kérünk Titeket, hogy üzleteinkben is tartsatok egymástól 1,5 méteres távolságot. Továbbá felhívnánk a figyelmeteket, hogy a maszk használata kötelező.”  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

De ez hogyan lehetséges?

Persze ez számos kérdést felvet, hiszen a fentebb felsorolt üzletek közé nem tartozik a Pepco. Legalábbis se nem drogéria, se nem patika, se nem napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzlet. Éppen ezért jogosan merült fel a kommentelőkben is a kérdés, hogy ez mégis hogy lehet? IDE KAPCSOLÓDIK: “Magyarország jobban teljesít!! Dögöljön meg az egyéni vállalkozó!” – Durván kiakadtak a kommentelők, senki nem érti a Pepco hogyan maradhat nyitva

Felháborodott kommentek sora lepte el az oldalt

Min ahogyan azt tegnap megírtuk volt, aki azt írta “Sokan nem értjük, hogy milyen alapon lehetnek nyitva, a többi hasonló profilú bolt viszont Nem!” míg egy másik hozzászóló arról írt, hogy neki be kellett zárnia a ruhát forgalmazó üzletét: “Remélem ruhát, cipőt lekordonozzák, mert én sem árulhatom az üzletemben  nekem be kellett zárni!”

Volt, aki durván odaszólt

Egy másik kommentelő pedig durvábban nyilvánított véleményt: “Magyarország jobban teljesít!! Dögöljön meg az egyéni vállalkozó! A Pepco marad, ruhával, mamusszal, kispapuccsal, köntöskével, plédecskével! Vajon van bent tisztítószer, vagy hónalj dezodor, hogy ők nyitva maradnak? Vicc!!!” FONTOS! Kásler Miklós: a járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek!

Utánanéztünk a fő tevékenységi köröknek

Mint írtuk szerettünk volna, mi magunk is utánajárni, hogy mégis mi indokolja a Pepco üzletek nyitvatartását. A céginfó szerint a Pepco Hungary Kft. fő tevékenysége “Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem”. Ebbe a szakágazatba tartoznak az áruk széles körének kiskereskedelmi értékesítése olyan üzletekben, amelyekben nem az élelmiszerek, italok és dohányáruk értékesítése a meghatározó. Vagyis ez egy olyan általános áruházi kiskereskedelem, ahol az eladás túlsúlyát más termékcsoportok jelentik, így pl. ruházati cikkek, bútor, háztartási gép, vasáru, kozmetikai cikkek, ékszerek, játékok, sportcikkek stb.

Drogériaként tartanák nyilván?

Csak összehasonlításképpen megnéztük, hogy a drogériák milyen fő tevékenységi körrel rendelkeznek: a dm esetében több ilyen is meg volt adva, köztük pedig valóban szerepelt a “Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem”, ami ugye a Pepco fő tevékenységi köre is. Vagyis akkor ez azt jelentené, hogy e tekintetben a Pepcot drogériának minősítik és emiatt tarthat nyitva a korlátozások idején is? EZ IS ÉRDEKELHET: Elkapta a brit koronavírus mutációt a népszerű színésznő párja – ilyen állapotban van most

A kommentelők szerint ez a magyarázat

A drogériává való minősítésről egyébként az egyik kommentelő is ír, aki viszont érdekes dolgot állít: “Az a vicc, hogy a Pepco a tavalyi lezárásnál drogérianak számított, így nyitva maradhattak. Aztán bevezették az ismételt idősávot drogériában, élelmiszerben… Akkor hirtelen mégsem volt drogéria és egész nap lehetett menni. Most ismét drogéria lett nyilván” A hozzászólok között pedig többen is ezzel a magyarázattal élnek, hogy a Pepco jelenleg nyilvánvalóan drogériaként funkcionál, ezt pedig többek között azzal magyarázzák, hogy lehet náluk kapni például parfümöt vagy éppen babaápolási termékeket.

A posztot azóta törölték

Mint megírtuk a Pepco a posztot – melyben a tájékoztatást adta a nyitvatartás kapcsán – törölte – mi azonban lementettük a képet.

Ez volt az:

Ma délelőtt jött a hír: zárva kell tartaniuk

Mint ahogyan a LikeNews azt a délelőtti órákban megírta egy pécsi olvasónk tájékoztatott minket arról, hogy a városban lévő üzletek zárva tartanak. Ennél többet nem tudott mondani, de ahogyan arról beszámoltunk a Pécsi STOP cikke részletezi, hogy mi is történhetett.

Lehúzott rácsok

A lap azt írja, hogy “A Pécs Plázában lehúzott rácsok fogadtak bennünket és bár a nyitvatartás szerint 9-kor ki kellett volna nyitniuk ez szemmel láthatóan nem történt meg.” Tovább arról is szólnak, hogy keresték a Pécs Plázát is az ügyben, de egyelőre nem kaptak tájékoztatást. IDE KAPCSOLÓDIK: A Pepco tegnap még azt mondta nyitva lehetnek: mára rejtélyesen eltűnt az erről szóló poszt és az üzletek is zárva

Fotó a helyszínről:

Fotó: Pécsi STOP

A pécsi Árkádot is keresték

A lap azt írja a pécsi Árkádot is keresték, ahol szintén zárva volt az üzlet, ám az egyik eladó elárulta: fél 10-kor kapták az utasítást, hogy zárni kell. Ezzel kapcsolatban egyébként a Pepco Magyarország Facebook oldalán is több komment érkezett: Ők se tudták! 9.30kor hívták őket h felsőbb utasításra azonnal be kell zárniuk! Az eladó mondta.” 

Időközben a Pepco a hivatalos oldalára kiírta, hogy zárva vannak

A diszkontlánc időközben a hivatalos weboldalára kirakta, hogy zárva vannak, ám a miértekre továbbra sem tértek ki. Illetve a közösségi oldalukon sem tettek közzé frissítést és arról sem szól a fáma, hogy a tegnapi poszt hová lett.

Ez látszik most a weboldalon:

Fotó: Pepco weboldal

A Facebook oldalt ellepték a háborgó kommentek

A közösségi oldalra bár nem tettek ki frissítést a többi poszt alatt bőven jelentek meg háborgó kommentek. Többek között ez: „Jó lett volna közölni a vásárlókkal, hogy mégsem lesznek nyitva! Sopron Tesco melletti üzletben világos van, az eladók bent beszélgetnek. (14:30) Tájékoztatásra sem méltatták a vásárlókat, vicc! Legalább egy cetlit tettek volna az ajtóra…” A hozzászólók körében szemmel láthatóan az váltotta ki a legnagyobb felháborodást, hogy mindenféle előzetes jelzés nélkül történt mindez, sőt félrevezetve érzik magukat a tegnap nyitvatartást beharangozó bejegyzés miatt.

Mutatunk pár kommentet még:

Országszerte zárva vannak az üzletek

A diszkontlánc oldalán található kommentekből is egyértelműen kiderül, országosan zárva vannak az üzletek. Több hozzászóló írta, hogy például Sárváron, Szombathelyen, Gödöllőn és Újpesten is zárva vannak az üzletek.

Kerestük mi is a Pepcot

Lapunk még tegnap este kereste a Pepcot, ám semmiféle reakció nem érkezett a részükről. Amennyiben ez megtörténik, úgy frissítjük cikkünket.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Pepco üzlet Pécs Pláza – Forrás: Pécsi STOP