6197 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 271 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 171 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6622 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 78 700 fő, az aktív fertőzöttek száma 185 878. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti.

Ennyien vannak lélegeztetőgépen

7841 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen.

Január 11-ig marad a kijárási tilalom és a további intézkedések

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Jöhet a létszám korlátozás a boltokban

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta módosulhat az idősekre vonatkozó vásárlási sáv, erről tárgyal a kormány és a kereskedelmi dolgozók érdekképviselete. Azonban más újdonság is várható, ugyanis a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy jöhet a létszámkorlátozás a boltokban.

Gulyás Gergely a kormányinfón létszámstopról is beszélt

Gulyás Gergely újságírói kérdésre vonatkozóan mondta el, hogy a létszámkorlátozásról már több egyeztetés is zajlott, a kereskedelmi szervezetek is kezdeményezték a létszámkorlátozást. Novák Katalin miniszter ma az Idősügyi Tanács tagjaival egyeztet erről. – Ezen egyeztetések eredményeként a kormány hajlandó arra, hogy változtasson a szabályokon – mondta Gulyás. Ha döntés születik, azt pénteken vagy szombaton jelenthetik be.

Mi lesz a december 24-el?

Ehhez a témakörhöz kapcsolódóan érkezett egy másik kérdés is, ami a december 24-i bolti nyitvatartásról szólt. Ugyanis több szakszervezet kérte, hogy ne nyissanak ki a boltok aznap.

Ezt mondta Gulyás Gergely:

Ennek kapcsán Gulyás elmondta, hogy a döntés attól függ, milyen szabályozás lép életbe a mai tárgyalásokat követően az Idősügyi Tanácsban. Amennyiben az idősek vásárlási sávja hatályban marad, akkor megfontolandó, hogy a 24-i nyitvatartásnak van-e értelme. Meg kell várni a mai megbeszélések végét, utána születik döntés – válaszolta Gulyás Gergely a kérdésre.

Mindeközben már folynak a tárgyalások a vásárlási idősáv eltörléséről

Az erről szóló videót a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin néhány perce tette ki a Facebookra. “Az Idősek Tanácsának tagjaival egyeztettünk. A karácsonyi időszakra való tekintettel javasoljuk az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését” – hangzik el a videóban.

Kanadában már indul a tömeges oltás

Mint ahogyan azt tegnap a LikeNews is megírta újabb országban engedélyezték a Pfizer/BioNTech vakcina alkalmazását, így hamarosan Kanadában is indult a tömeges oltás.

Elindult a vakcina regisztráció portál

Hazánkban pedig pár nappal ezelőtt a vakcina regisztrációs portál, amit állítólag meg is rohamoztak az emberek, Dömötör Csaba a kormány Facebook-oldalára feltett videóban elmondta, a regisztrálók száma egy nap alatt meghaladta a 100 ezret. “A regisztrációval egyrészt mindenki jelezheti az oltás iránti igényét, másrészt, ha szeretne, akkor rendszeres tájékoztatást kaphat az oltással kapcsolatos fejleményekről” – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Rengeteg a kérdés

A vakcina, hiába van már elérhető közelségbe, még mindig rengeteg a kérdés, éppen ezért most a pécsi virológusok próbálták meg összeszedni a legfontosabb tudnivalókat a téma kapcsán.

Kiemelt kép: MTI